ZEIST - De Nederlandse hockeymannen hebben zaterdag in Zeist in een oefeninterland met 5-2 gewonnen van Polen. Donderdag troffen beide teams elkaar ook al, toen werd het maar liefst 10-0 voor de ploeg van bondscoach Joost Bellaart.

Zaterdag ging het op het veld van Schaerweijde een stuk moeizamer. De Polen kwamen zelfs op voorsprong, via een fraaie goal van Slavomir Choczaj. Nederland was veel aan de bal, maar deed er te weinig mee. Door toedoen van Teun de Nooijer en Matthijs Brouwer kwam Nederland vlak voor rust op voorsprong (2-1).

Weinig doeltreffend

In het tweede deel was de formatie van Bellaart feller en doelgerichter, hoewel het spel niet veel doeltreffender werd. "Dat kan ik mijn ploeg verwijten", zei Bellaart. "Ze hebben veel kansen gehad, maar ze veel te weinig benut." Over de twee tegendoelpunten maakte de trainer zich nauwelijks druk. "Ze krijgen altijd een paar kansen. Nu maakten ze het twee keer prachtig af."

Het hobbelige nieuwe veld in Zeist en de uiterst defensieve speelwijze van de Polen waren er volgens de Nederlanders de oorzaak van dat het ook na rust bij drie Nederlandse treffers bleef.

Laag rendement

Invaller Karel Klaver scoorde twee keer, Taeke Taekema één keer uit een strafcorner. De thuisploeg kreeg zeven strafcorners, dus het rendement was vrij laag. Volgens Bellaart is er door omstandigheden de laatste tijd te weinig getraind op het wapen, dat in Zeist door Lomans en Taekema werd gehanteerd. De Poolse doelman en de lat (Lomans) verhinderden in enkele gevallen succes.

Woordenboek

In september treft Oranje in Barcelona tijdens de Europese Kampioenschappen opnieuw Polen, in de groepsfase. Voor onderschatting zal Bellaart zijn team wel behoeden. "Daar zal geen sprake van zijn. Dat komt niet in ons woordenboek voor."

Na de dubbele confrontatie met Polen vervolgen de hockeyers hun oefencampagne op 1 mei, als ze in Aken spelen tegen Duitsland. Voor de EK (1 t/m 13 september) treedt Nederland van 16 tot en met 24 augustus in Amstelveen nog aan tijdens de Champions Trophy.