Wel de L'Angliru, maar geen Pyreneeën. De 57e Ronde van Spanje, die donderdag door de organisatoren werd voorgesteld, lijkt op het lijf van de tijdritspecialisten te zijn geschreven. De Vuelta 2002 heeft slechts vier aankomsten op een top tegenover drie tijdritten.

De zwaarste col is L'Angliru, de kolos in Asturië die slechts tweemaal eerder werd opgenomen in het etappeschema. De wielersupporters zijn hiermee ongetwijfeld in vervoering gebracht, maar coureurs reageren ietwat koeltjes. L'Angliru is namelijk één van de meest gevreesde cols ter wereld. "Als je op het zadel zit, gaat je voorwiel de lucht in," beschreef Fernando Escartin ooit zijn ervaring met de berg.

Evenmin te verwaarlozen zijn de Col de Pandera (rit 6), volgens Oscar Sevilla even erg als L'Angliru, de aankomst op de Sierra Nevada op 2500 meter hoogte (rit 5) of de Covatilla van 2000 meter (rit 18). "Dit parcours bevalt me," zei de vorige winnaar, Angel Casero.

De Ronde van Spanje begint op 7 september met een ploegentijdrit over 30 kilometer rond Valencia en wordt drie weken later afgesloten met een race tegen de klok die eindigt in het Bernabeu-stadion van Real Madrid. Dit ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de 'Koninklijke'. Vanwege dit jubileum is de leiderstrui in de Vuelta wit, net als de tricots van Madrid.

Sportweek Online