AMSTERDAM - Schaatser Sven Kramer en zwemster Marleen Veldhuis zijn dinsdag in Amsterdam uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Beiden kregen tijdens het jaarlijkse NOCNSF-gala in de RAI de meeste stemmen van de aanwezige A-sporters in de zaal.

Foppe de Haan (voetbal) en Robert Eenhoorn (honkbal) zijn gezamenlijk uitgeroepen tot coach van het jaar. Beiden kregen tijdens het jaarlijkse NOCNSF-gala in de RAI evenveel stemmen.

Gerard Kemkers (schaatsen) was als derde genomineerd voor de prijs. Oud-international Peter Blangé, de bondscoach van de Nederlandse volleyballers, reikte de trofee aan het duo uit.

Jong Oranje

De voetballers van Jong Oranje zijn uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Het team van bondscoach Foppe de Haan kreeg meer stemmen dan de zeilkampioenen Marcelien de Koning/Lobke Berkhout en de springruiters.

Sven Kramer

Schaatser Sven Kramer liet judoka Ruben Houkes en baanwielrenner Theo Bos achter zich.

Marleen Veldhuis

Zwemster Marleen Veldhuis overtrof Lornah Kiplagat (atletiek) en Ireen Wüst (schaatsen) die eveneens genomineerd waren.

Veldhuis was bijna niet in de gelegenheid geweest om haar prijs in ontvangst te nemen omdat ze een dopingcontrole was vergeten af te zeggen. Deze moet de zwemster dinsdagavond alsnog in Amsterdam ondergaan

Gehandicapt

De prijs voor de beste gehandicapte sporter ging naar Marion Nijhof (zwemmen) en Annette Roozen (atletiek). Beiden kregen evenveel stemmen. Esther Vergeer (rolstoeltennis) was in deze categorie de derde genomineerde.

Sportgala 2007