UTRECHT - FC Utrecht heeft het bekersucces van afgelopen dinsdag tegen PSV (2-1) op miraculueze wijze een passend vervolg gegeven. De 'knokploeg' van trainer Foeke Booy stevende vrijdagavond voor eigen publiek in het duel met RKC op een verdiende nederlaag af. Drie minuten voor tijd kreeg de lankmoedige thuisploeg bij een stand van 2-3 alsnog de geest en won met 4-3.

Kuijt, met zijn derde treffer van de avond, en invaller Jochemsen bezorgden FC Utrecht de eerste competitiezege in zes wedstrijden. De bekerfinalist is daardoor ook in de eredivisie plotseling weer kansrijk voor een plaats die recht geeft op Europees voetbal. Het ontgoochelde RKC daarentegen moet na de tweede nederlaag op rij, na het smadelijke thuisverlies afgelopen zondag tegen RBC (1-2), stilaan de Europese ambities weer opbergen.

Slordig

Aanvankelijk viel er weinig te beleven in de Galgenwaard. FC Utrecht, zonder de geschorste gangmaker Vreven, trachtte het spel te maken, maar wist zich geen raad met het vele balbezit. Nummer vier RKC, inclusief aanvoerder Van den Berg (schorsing opgeschort wegens hoger beroep), trad met drie aanvallers aan, maar kon door een slordige opbouw offensief weinig uitrichten.

Dankzij de immer strijdlustige Kuijt kwam het duel na 28 minuten tot leven. De toekomstige Feyenoorder kopte raak uit een voorzet van Van den Bergh. Twee minuten later was het alweer 1-1.

Cornelisse scoorde eveneens met het hoofd na een gevoelige pass van Peppinck. Binnen drie minuten sloeg Kuijt opnieuw toe. Hij benutte een strafschop nadat De Jong door Redan was gevloerd.

Vrije trap

De voordelige marge was het lankmoedige FC Utrecht binnen vier minuten in de tweede helft kwijt. Uit een vrije trap van Hoogendorp kopte eerst Schut de bal achter zijn eigen doelman, 2-2. Kort daarna profiteerde opnieuw Hoogendorp van de grote vrijheid in de Utrechtse gelederen, 2-3.

Aanstelleritis

RKC leek daarna in het rommelige offensief van de thuisploeg goed overeind te blijven. De Waalwijkers moesten alleen bij acties van Kuijt opletten. In zijn hernieuwde jacht op de gelijkmaker maakte de gedreven Katwijker het na een uur iets te bont. Hij ging in een onschuldig duel met Van den Berg gemakkelijk naar de grond, waarna arbiter Wegereef hem trakteerde op een gele kaart wegens aanstellerij.

Hands

In de krankzinnige slotfase verloor RKC alsnog de controle over de wedstrijd. Opnieuw won FC Utrecht dankzij een uitstekende wedstrijdmentaliteit, met de onnavolgbare Kuijt als grote leider. Na een handsbal van Van den Berg maakte hij eerst 3-3 voordat Jochemsen 4-3 in de extra tijd binnentikte. De Galgenwaard stond opnieuw op zijn kop. De contractverlenging voor trainer Booy, die voor twee jaar heeft bijgetekend, had niet beter gevierd kunnen worden.