ROTTERDAM - Foeke Booy is de nieuwe trainer van Sparta. De voormalig oefenmeester van FC Utrecht volgt in Rotterdam de onlangs ontslagen Gert Aandewiel op. Booy was de afgelopen maanden actief bij het Saudische Al-Nasr, maar had het daar niet naar de zin.

Booy tekent bij Sparta een contract voor 2,5 seizoenen.

De huidige interim-coach Adri van Tiggelen wordt eerste assistent van Booy, die verder zal worden geassisteerd door Fred Grim en Geert Meijer. Laatgenoemde gaat ook het tweede elftal coachen.

Bank

Grim is naast assistent ook verantwoordelijk voor de keepers. Booy zit dit weekeinde nog niet op de bank in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Maandag 24 december is zijn eerste werkdag.

Booy was van juli 2002 tot juli 2007 oefenmeester van FC Utrecht, de club waar hij ook zijn actieve carrière als voetballer afsloot. Na vijf seizoenen bij de Utrechtse club besloot hij afgelopen zomer in te gaan op een aanbieding vanuit Saudi-Arabië.

Verschillen

Daar kon Booy zijn draai niet vinden: "Zowel qua werk als op persoonlijk vlak waren de verschillen voor mij te groot zodat ik er heel moeilijk kon aarden. Ik kon niet werken op de manier waarop ik wilde. Het is voor mij niet de juiste keuze geweest."

"Ik heb er geen spijt van dat ik ben gegaan, maar het is wel teleurstellend. Al vond ik het wel een mooie ervaring."

Willem II

Naast Sparta kon Booy ook naar Willem II. "Maar ik heb gekozen voor Sparta. Een heel mooie club. Ik ben ongeveer een maand geleden voor het eerst gepolst door Sparta en heb de keuze gemaakt op gevoel."

"Ik zie hier de mogelijkheden én de ambitie om zowel op korte als op lange termijn resultaat te behalen."

Aandewiel

Trainer Gert Aandewiel heeft de arbitragecommissie van de KNVB ingeschakeld. De 38-jarige coach is het niet eens met de afkoopsom die zijn voormalige werkgever Sparta hem heeft aangeboden.

Aandewiel werd vorige maand in Rotterdam op non-actief gezet wegens de tegenvallende resultaten. Hij was bezig aan zijn eerste seizoen in de eredivisie. Zijn contract liep door tot medio 2010.