TILBURG - Tjerk Bogtstra begint maandag met de Nederlandse tennissters zonder al te hoge verwachtingen aan de kwalificatiewedstrijden van de Fed Cup. Het belangrijkste doel van de captain is dat de vrouwen hun plaats in de Europese/Afrikaanse zone handhaven.

"Meer kan ik van deze groep niet eisen", weet de Tilburger, die wordt geassisteerd door Alex Reijnders. "Het zal een meevaller zijn als we ons toch voor de promotie-degradatiewedstrijden kunnen plaatsen, maar ik reken er niet op. Ik denk dat het op dit moment te voorbarig is."

Vorig jaar waren de vrouwen nog heel dicht bij een terugkeer in de wereldgroep. Na een sterk optreden in de kwalificatieronde in Turkije mocht Nederland tegen Australië spelen om een plaats op het hoogste niveau. In het beslissende dubbel verloren Oremans en Boogert uiteindelijk met twee keer 7-6. "Toen hebben we er alles aan gedaan. Het was het laatste jaar met alleen de ouderen. Ik zag dit als een laatste kans om op korte termijn een terugkeer af te dwingen."

Noorlander

Internationaal tellen de Nederlandse vrouwen niet meer mee. Seda Noorlander is de hoogst genoteerde speelsters op de wereldranglijst (135), maar Bogtstra vindt haar niet in de ploeg passen. De captain moet voor de wedstrijden die wegens de oorlog in Irak van Turkije naar Estoril in Portugal zijn verplaatst toch weer een beroep doen op de routiniers. Miriam Oremans beëindigde vorig jaar haar loopbaan, maar bleef op verzoek van Bogtstra beschikbaar voor het dubbel. Ze speelde in december bij de nationale masters haar laatste partij. Voor de enkelspelen kan Bogtstra kiezen uit Kristie Boogert, Amanda Hopmans en debutante Elise Tamaela.

Tamaela heeft de afgelopen week tijdens de training een goede indruk op Bogtstra gemaakt. "Ik wil haar in Portugal ook zeker laten spelen. Al is het maar om haar ervaring te laten opdoen. Het is even afwachten hoe de anderen er voor staan. Ik heb ze niet veel zien spelen. Maar we hebben in elk geval een goede voorbereiding achter de rug."

Boogert heeft zich donderdag aangesloten bij het team. Ze was nog actief bij een toernooi in Boedapest. ,,Vorige week heeft ze nog de halve finale van het dubbel gehaald. Dat is in elk geval mooi.''

Jonge spelers

Bogtstra hoopt volgend jaar meer jonge speelsters de kans te kunnen geven. De spoeling is echter dun. Zeker nadat Silvana Bauer abrupt haar loopbaan beëindigde. Ze maakte vorig jaar in Australië nog deel uit van het Fed Cup-team. Bogtstra heeft haar carrière echter nog niet opgegeven. "Ze is ergens mee gestopt waar ze nog niet eens goed aan is begonnen. Ik heb de hoop dat ze ergens nog een opening biedt. Als tennisbond willen haar graag helpen."

Er zit volgens Bogtstra verder niet veel opvolging tussen Tamaela, Bauer en Mariëlle Hoogland. In de categorie rond veertien jaar dienen zich wel een aantal speelsters aan onder wie Michaela Krajicek. "Het zou kunnen dat Michaela er volgend jaar staat. Maar het is afwachten hoe het uitpakt. Iemand moet er wel aan toe zijn om deze wedstrijden te spelen."

De loting van de kwalificatiewedstrijden is zondag. De zeventien deelnemende landen worden over drie groepen van vier landen en één poule van vijf landen verdeeld. De nummers een en twee van de vier groepen plaatsen zich voor een beslissingsronde om vier toegangsbewijzen voor promotie-degradatiewedstrijden voor de wereldgroep, die 19 en 20 juli worden gespeeld.