SANTIAGO - Marcelo Rios heeft uit pure frustratie over een reeks fysieke en mentale ongemakken besloten een maand vrijaf te nemen. De Chileense tennisser gaat zich in Costa Rica bezinnen op de toekomst. De voormalige aanvoerder van de wereldranglijst overweegt zijn carrière te beëindigen.

Rios, in 1999 de eerste Zuid-Amerikaan als mondiale nummer 1, heeft voorlopig afgezegd voor alle evenementen. Bij een besluit door te gaan, maakt hij zijn rentree in mei in Düsseldorf. "Ik moet er zelf zien uit te komen. Ik wil me goed voelen en pas een comeback maken als ik ook weer echt zin heb in tennis. Als ik niet de brandende ambitie heb Roland Garros te spelen, dan is het over en uit."

De 27-jarige Rios heeft tot dusver achttien titels veroverd. Vorig jaar eindigde hij als 24e in de Champions Race. Hij werd toen langdurig geplaagd door een peesontsteking in de rechterknie. Ook dit seizoen verloopt allerminst naar wens.

Rios werd voor eigen publiek in Vina del Mar verslagen in de finale en trok zich een week later terug uit de Buenos Aires Open wegens een schouderblessure. Daarna bereikte hij in Acapulco wel weer de kwartfinale, maar was zeer slecht te spreken over zijn spel.