De veelbesproken scheidsrechter Roelof Luinge neemt een week rust. Inoverleg met de KNVB besloot de 47-jarige Groninger zich af te melden voor deGelderse derby Vitesse - NEC, die zondag op het programma staat. Luinge namde beslissing na de ontstane commotie over zijn leiding tijdens de AmstelCup-wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax van woensdag.

Luinge stuurde Pierre van Hooijdonk uit het veld, nadat de Feyenoorder eenduel uitvocht met Ajacied Jelle Van Damme. Volgens Luinge trapte VanHooijdonk de Belg op zijn kuit, maar op de tv-beelden was geen overtredingte zien. Verder zag de arbiter een elleboogstoot van Zlatan Ibrahimovic eneen slaande beweging van Cristian Chivu over het hoofd.

Luinge kreeg onlangs al veel kritiek over zich heen naar aanleiding van zijnoptreden in het duel Willem II - PSV (1-1). De belastingconsulent uit Bussumverzuimde de bezoekers een strafschop te geven nadat Mateja Kezman onderuitwerd gehaald en even later gaf hij de spits een rode kaart, die later werd ingetrokken door de KNVB. "Het was de Roelof Luinge-show", zei PSV-trainer Guus Hiddink naafloop. Die show gaat voorlopig dus niet door.