AMSTERDAM - Ajax is woensdag een waardevolle trofee kwijtgeraakt. Uit de vitrines van het Ajax Museum in de Amsterdam Arena is de Gouden Meerbeker gestolen. De voetbalclub won deze beker, gemaakt van puur goud, tussen 1917 en 1920 drie keer op rij.

De diefstal is overdag gepleegd. De vitrine waarin de beker stond, is met geweld opengebroken. Ook een gouden honkbal is ontvreemd uit de historische collectie van Ajax.

Videobewaking

De directie van het museum heeft onmiddellijk extra beveligingsmaatregelen getroffen; de videobewaking is verdubbeld en op de vitrines zijn extra sloten gezet.

De 85-jarige clubarchivaris Wim Schoevaart is ontdaan: "Voor de club is het een groot verlies. Naast de kampioenschappen was dit de belangrijkste prijs die Ajax in die jaren won. De Gouden Meerbeker is uniek. Ik ken geen andere club waar een echt gouden beker in de prijzenkast staat."

De beker werd in 1916 beschikbaar gesteld door toenmalig Ajax-voorzitter Egeman om de gemiste promotie naar de eerste klasse enigszins te verzachten. Na drie keer winst op rij werd Ajax in de definitieve eigenaar.