ENSCHEDE - Het saneringsplan dat het failliet verklaarde FC Twente volgende week hoop te presenteren biedt perspectief. Dat zegt mr. Hijmans, de vorige week door de rechtbank van Almelo aangestelde curator.

Een 'deal' met de fiscus zal daarbij van doorslaggevend belang zijn. Hijmans is daarover duidelijk: "Ruim 1 miljoen euro is niet aanvechtbaar en moet FC Twente gewoon betalen. En verder niet zeuren. Over een kleine 2 miljoen zal een compromis bereikt moeten worden."

Pessimistisch is de curator daarover niet. "Van een fiscalist heb ik begrepen dat FC Twente over het betwistbare deel van de naheffing met recht bepaalde bezwaren maakt. Voor beide partijen is ook wel duidelijk dat ze geen 100 procent krijgen. Maar pas als er een daadwerkelijke overeenkomst is, zijn we een heel eind verder."

Kwartje

Besmet wil Hijmans FC Twente beslist niet noemen. "Er hebben zich veel dingen voorgedaan waarbij het kwartje net de verkeerde kant opviel. Bij de naheffing gaat het verder vaak over mindere zaken. Kopje koffie voor een vrijwilliger, net geen groot genoeg vignet op het clubkostuum. Zaken als valsheid in geschrifte of zwartgeld zijn in de verste verte niet aan de orde."

Toekomst

Aanvankelijk zag Hijmans de toekomst voor de club zwart in. Nu is hij positiever gestemd. "Ik kreeg maar geen contact met de fiscus. Ik stootte geweldig m'n neus. Men was angstig, huiverig, deed de deur dicht. Dat zal wel een reden hebben gehad. Inmiddels is er toenadering, via de rijksadvocaat. Dat er communicatie is geeft mij moed. Uiteindelijk moet er natuurlijk gewoon geld worden opgehoest."

Hijmans heeft inmiddels het concept-herstelplan van FC Twente bekeken. "Het ziet er aardig uit. Er is sprake van een sanering, een herfinanciering, hoe je het noemen wilt. Uiteraard worden kosten gedrukt. Al met al vind ik het een gezond plaatje.

FC Twente moet met veel partijen rekening houden. Voor de komende dagen staan er de nodige besprekingen op de agenda. Daarna wordt ongetwijfeld meer bekendgemaakt. Als het lukt staat er straks een mooie club die de zaak goed op orde heeft."