NEW YORK - Carl Lewis is op weg naar de Olympische Spelen in Seoul 1988 drie keer betrapt op gebruik van verboden, prestatiebevorderende middelen. De Amerikaanse sprinter won in Seoul olympisch goud op de 100 meter na diskwalificatie van de Canadees Ben Johnson wegens gebruik van anabolica.

De positieve controles zijn vermeld in vertrouwelijke documenten die in het bezit zijn van het Amerikaanse sportmagazine Sports Illustrated. SI kreeg het 30.000 pagina's tellende zwartboek van Wade Exum, directeur van het antidopingbureau van het Amerikaanse olympisch comité (USOC) van 1991 tot 2000.

Selectiewedstrijden

Lewis werd positief bevonden tijdens de Amerikaanse selectiewedstrijden voor de spelen. Hij werd betrapt op het gebruik van efedrine, pseudo-efedrine en phenylpropanolamine, stimulantia die ook in 1988 op de lijst van verboden middelen stonden. Hij werd in eerste instantie door het USOC gediskwalificeerd maar kort daarop gerehabiliteerd omdat er sprake was van 'inadvertent use', onbedoeld gebruik.

Volgens Exum is Lewis niet de enige olympische kampioen die positief bevonden werd. De Amerikaanse arts claimt dat er negentien niet bestrafte Amerikaanse atleten tussen 1988 en 2000 olympisch eremetaal hebben gewonnen. Zo wijst hij ook met de beschuldigende vinger naar Mary-Joe Fernandez. De tennisster won in Barcelona 1992 olympisch goud en brons. In de aanloop naar de spelen reageerde ze positief op pseudo-efedrine.