ANTWERPEN - Pieter van den Hoogenband heeft bij de EK korte baan in Antwerpen de eerste medaille binnen. Hij veroverde op de 50 meter vrije slag brons.

Dat nummer wordt vooral bepaald door start- en keerpunt, niet de sterkste punten van de drievoudig olympische kampioen. Hij tikte niettemin aan na 21,65. Dat was ook een verbetering van het Nederlandse record van PSV-collega Mark Veens met zeshonderdste.

De Zweed Stefan Nystrand werd Europees kampioen met 21,15, maar tweehonderdste boven het wereldrecord van de Brit Mark Foster. De Oekraïner Oleksandr Volinets hield met 21,60 Van den Hoogenband net van de tweede plaats af. Johan Kenkhuis werd knap vijfde in 21,74.

Record voor De Bruijn

Inge de Bruijn zwom naar een nieuw Nederlandse record op de 100 meter vrije slag. De Barendrechtse, net terug van een trainingsstage in de Verenigde Staten, kwam in de halve finale tot ,95.

Ze was sinds drie jaar (Rio de Janeiro) recordhoudster met ,34. De Bruijn ging als snelste over naar de eindstrijd, die vrijdag op het programma staat. Ze had bijna een seconde voorsprong op de Zweedse Johanna Sjöberg (53,91). Wilma van Van Rijn-Van Hofwegen had aan 55,30 niet genoeg.