RIJSWIJK - Van de echt grote clubs in de Champions League hebben ook Real Madrid en Liverpool dinsdagavond op eigen kracht en overtuigend overwintering afgedwongen.

De Engelsen klaarden de moeilijkste klus. Uit bij Olympique Marseille won de ploeg van Rafael Benitez met 4-0, door onder meer treffers van Dirk Kuijt en Ryan Babel. In deze groep A eindigde FC Porto (2-0 tegen Besiktas) als eerste.

Steven Gerrard benutte in de vierde minuut, in twee keer, een strafschop, die hij zelf had verdiend. Nog geen zeven minuten later verdubbelde Fernando Torres de score na een prachtige actie (0-2).

Kuijt

Gerets hoopte op een snel doelpunt van de thuisploeg in de tweede helft. De Belgische trainer zat nog geen drie minuten op zijn stoel of Kuijt strafte het zoveelste misverstand in de Franse defensie koelbloedig af (0-3). Ryan Babel kon een invalbeurt weer met een doelpunt bekronen.

Real Madrid

Real Madrid (groep C) rekende thuis gedecideerd af met Lazio: 3-1. Bij rust was het duel al beslist (3-0). Olympiakos Piraeus ging ten koste van Werder Bremen (3-0) mee naar de laatste zestien.

Schalke

Schalke was in Gelsenkirchen eigenlijk ook al na drie kwartier klaar met Rosenborg (3-1) om Chelsea in groep B te volgen naar de knock-outfase. De Londenaren sloten de groepsfase tegen Valencia af op 0-0. Ronald Koeman kan zich daardoor met zijn Spaanse club geheel richten op de competitie.