BARCELONA - Johan Neeskens zit woensdag als verantwoordelijke coach op de bank bij FC Barcelona voor de Champions Leaguewedstrijd tegen VfB Stuttgart. Hij vervangt Frank Rijkaard, die is geschorst en zich nergens mee mag bemoeien.

Rijkaard werd naar de tribune verbannen tijdens het duel met Olympique Lyon (2-2) wegens aanmerkingen op de leiding. Hij laat de persconferentie en de eventuele wissels ook over aan zijn Nederlandse assistent. Het duo maakt wel in overleg de opstelling maar zal tijdens de wedstrijd geen contact onderhouden.

Hoewel Barça zeker is van de knock-outfase zette Neeskens de confrontatie met het uitgeschakelde Stuttgart dinsdag toch op scherp. "Vriendschappelijk voetbal bestaat niet tegen Duitsers", zei de voormalig oefenmeester van NEC.

Vriendschappelijk

Hij reageerde op een opmerking van zijn Stuttgart-collega Armin Veh, die het duel om "des keizers baard" in Nou Camp als zodanig kenschetste.

"Wat nou vriendschappelijk? Ik kan me de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff bij Ajax nog maar al te goed herinneren. Bayern München veegde ons met 8-0 van de mat. We gaan woensdag aanvallen en er een mooie wedstrijd van maken", beloofde Neeskens.