ROTTERDAM - Tot groot plezier van de fanatieke aanhang krijgt Feyenoord op 1 juni de mogelijkheid de prijzenkast met een nieuwe trofee aan te vullen. De Rotterdamse club schakelde woensdagavond Ajax met 1-0 uit in de halve finale van de Amstel Cup. De bijna onttroonde houder van de UEFA-beker treedt in de eigen Kuip in de eindstrijd op tegen FC Utrecht.

Onduidelijk is nog of Van Hooijdonk het duel mag meemaken. De spits kreeg in de slotfase ten onrechte de rode kaart van scheidsrechter Luinge. Feyenoord zal ongetwijfeld beroep aantekenen tegen de misvatting van de arbiter die twee weken geleden ook al PSV-er Kezman onterecht van het veld verwijderde.

Uitgerekend in de beslissende fase van de competitie ondervindt Ajax steeds meer hinder van de vele wedstrijden die het in de Champions League, competitie en nationale beker heeft gespeeld. De waslijst met blessures word met de week langer en langer. Behalve de langdurig gekwetste spelers kon trainer Ronald Koeman voor het duel met Feyenoord ook geen beroep doen op Trabelsi, De Jong, Pienaar en Galasek.

Snikheet

Spits Ibrahimovic speelt al weken op zijn tandvlees en mocht daarom op de bank beginnen. In navolging van de duels van de laatste weken bleek ook in de snikhete Kuip dat Maxwell en Van der Vaart al veel van hun reserves hebben moeten aanspreken. Gedwongen door de fysieke gesteldheid van het overgrote deel van de spelersgroep koos Ajax voor het inmiddels geliefde counterspelletje. Met Lurling als vervanger voor de zieke Van Persie had Feyenoord ruim een helft problemen met de aartsrivaal uit de hoofdstad.

De zichtbaar fittere Rotterdammers kwamen in de eerste helft niet verder dan doelpogingen van Kalou en Bosvelt. Namens Ajax waren Litmanen en Sneijder voor rust het dichtst bij een openingstreffer. De Fin, na vier maanden blessureleed voor het eerst in de basis, probeerde Lodewijks tevergeefs met een fraai lobje te verschalken. Behalve het geniale stiftballetje deed Litmanen geen moment denken aan de aanvaller waarover Louis van Gaal midden jaren negentig kon beschikken.

Bosvelt

Feyenoord besliste het duel uiteindelijk in het begin van de tweede helft. Op aangeven van Bosvelt was Van Hooijdonk in de 47e minuut al heel dichtbij de openingstreffer. De topscorer van de Rotterdammers zag zijn kopbal via de binnenkant van de paal en de rug van doelman Lobont weer terug in het speelveld vallen. Acht minuten later was Bosvelt zelf wel succesvol. Tot grote vreugde van het thuispubliek liet de aanvoerder Lobont kansloos.

In een poging een beslissing te forceren, probeerde trainer Koeman het met Ibrahimovic voor Litmanen. Even later bracht de oefenmeester middenvelder Witschge voor centrale verdediger Pasanen. Bij een gebrek aan spitsen moest verdediger Van Damme zelfs als extra aanvaller dienst doen. Het mocht allemaal niet baten.

Verval

Kansen kreeg Ajax wel, over de hele wedstrijd zelfs meer dan Feyenoord. Ook bij de afronding was echter duidelijk dat veel Ajacieden niet meer de scherpte hebben van pakweg een maand geleden. Ongewild stond Van der Vaart opnieuw symbool voor het verval dat Ajax doormaakt. Het bewierookte talent kreeg twee uitstekende mogelijkheden voor de gelijkmaker. Alleen voor doelman Lodewijks kopte hij echter naast. Geheel vrijstaand slaagde Van der Vaart er even later opnieuw tot plezier van de Rotterdamse aanhang niet in om een verlenging af te dwingen.