RIJSWIJK - De Champions League is pas aan het slot van de groepsfase, maar voor Real Madrid en Liverpool staan er dinsdag al 'finales' op het programma. De Spaanse en Engelse club moeten in de zesde en laatste speelronde kwalificatie voor de volgende ronde van het miljoenenbal zien af te dwingen.

Met een punt in eigen stadion tegen Lazio kan Real Madrid in elk geval verder in de Champions League. Liverpool, de finalist van vorig seizoen, moet winnen in Frankrijk van Olympique Marseille om uitschakeling te voorkomen.

In groep B is Chelsea al zeker van overwintering op het hoogste Europese niveau. Schalke en Rosenborg dingen naar de tweede plaats, waarbij de Duitsers dinsdag moeten winnen van de Noren om verder te mogen.

Robben

Real Madrid begint vol vertrouwen aan de laatste groepsklus. Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Arjen Robben maken dinsdag deel uit van de selectie, die Lazio tegenover zich krijgt. "Het is een echte finale", aldus Van Nistelrooij, die zijn contract bij de 'Koninklijke' gaat verlengen.

"Het is misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen", voegde de Nederlandse international er aan toe. "In zo'n duel kan van alles gebeuren. Het maakt me niet uit hoe, als we ons maar kwalificeren."

In Rome eindigde het duel in 2-2, met twee treffers van Van Nistelrooij. Real leidt in de groep met 8 punten, het Griekse Olympiakos heeft er evenveel en heeft tegen Werder Bremen voldoende aan een punt om in elk geval verder te gaan.

Liverpool

In groep A is ook alles nog open. Liverpool moet vrezen voor uitschakeling. De Engelse ploeg moet winnen in Marseille. De club van Ryan Babel en Dirk Kuijt verloor eerder in het seizoen de thuiswedstrijd tegen Olympique met 0-1.

"Voor beide ploegen is uitschakeling een ramp", keek Eric Gerets maandag vooruit. De Belgische oefenmeester heeft de Franse club na een rampzalige seizoenstart aardig op de rails gekregen. "Op Anfield hebben we bewezen dat we onder moeilijke omstandigheden de rust kunnen bewaren. Op papier is Liverpool de favoriet, maar gelukkig worden voetbalwedstrijden niet op papier gespeeld."

Het Portugese Porto leidt in groep A met 8 punten. Olympique Marseille en Liverpool volgen met 7, het eveneens nog niet kansloze Turkse Besiktas sluit de rij met 6 punten.

Schalke 04

In groep B is het duel Schalke 04 - Rosenborg van levensbelang voor beide ploegen. De Duitsers moeten winnen om verder te komen. Valencia van Ronald Koeman is als nummer vier in de groep al uitgeschakeld. Chelsea is al zeker van de volgende ronde. Koeman hoopt op een Europees vervolg voor Valencia in de UEFA Cup door een goed resultaat tegen de Engelsen in Londen. "Dat is heel belangrijk voor ons." Hij is afhankelijk van wat er in de andere wedstrijd gebeurt.