MONTE CARLO - Sjeng Schalken heeft zich bij het toernooi uit de Masters Series in Monte Carlo geplaatst voor de derde ronde. De Limburgse tennisser versloeg woensdagmiddag de Zuid-Koreaan Hyung-Taik Lee in twee sets: 7-5 en 6-2. In de derde ronde stuit Schalken op de Fransman Julien Boutter, die won van de als zevende geplaatste Thai Paradorn Srichaphan.

Schalken had het op het gravel van Monte Carlo alleen in de eerste set moeilijk met de Aziaat, die begin januari in Sydney zijn eerste toernooizege in zeven jaar proftennis behaalde. Toen versloeg Lee de Spanjaard Ferrero. De winst van de zoon van een arme aardappelboer maakte in Zuid-Korea een hoop los. Bij de Australian Open verloor hij daarna in de tweede ronde van Andre Agassi, die hem slechts een game gunde.

Snel klaar

Schalken, zelf als negende geplaatst, kwam Boutter slechts één keer eerder tegen, drie jaar geleden in Stuttgart. Toen was de Nederlander in twee sets snel klaar. De Fransman, twee jaar ouder dan Schalken, won tot nu toe een keer een toernooi. Tegen Srichaphan, die pas zijn tweede gravelpartij van dit jaar speelde, was het een spannend duel. De Fransman besliste het duel in de derde set met 6-4 in zijn voordeel.

Wild card

Srichaphan was niet de enige speler van de plaatsingslijst die woensdag verloor. Gustavo Kuerten, twee jaar geleden nog winnaar van het evenement, ging verrassend onderuit tegen de Zweed Magnus Norman. De als tiende geplaatste Braziliaan won de eerste set nog overtuigend met 6-1. Daarna nam de op een wild card toegelaten Norman het initiatief over. Met 7-5 en 6-2 ging de Zweed, die in de finale van Roland Garros van Kuerten verloor, naar de derde ronde.

Ook de als vijfde geplaatste Jiri Novak, nummer zes David Nalbandian, nummer acht Rainer Schüttler en de als vijftiende gerangschikte James Blake konden inrukken. Novak verloor van de Argentijnse gravelbijter Juan Ignacio Chela met 4-6 en 2-6.

Volandri

Nalbandian legde het af tegen de Italiaanse qualifier Filippo Volandri (2-6 en 6-7). Schüttler, finalist bij de Australian Open, moest zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Alberto Martin. Blake haalde in de eerste set tegen de Argentijn Coria geen game binnen, won de tweede via de tiebreak, maar verloor uiteindelijk met 3-6.