LAUSANNE - De Olympische medailles van dopingzondaar Marion Jones worden voorlopig nog niet herverdeeld. Het Internationale Olympisch Comité (IOC) vergaderde maandag in Lausanne over de zaak, maar wil wachten omdat er mogelijk meer atleten zijn betrokken bij de Balco-dopingaffaire.

Jones raakt haar vijf medailles, waarvan drie gouden, kwijt omdat de Amerikaanse sprintster in oktober bekende dat zij tijdens de Olympische Spelen van 2000 gebruikmaakte van verboden middelen, afkomstig van het Balco-laboratorium in San Francisco.

Het IOC sluit niet uit dat andere destijds in Sydney aanwezige atleten daar ook klant waren.

Onderzoek

In verband met nader onderzoek zal de beslissing over de herverdeling van de olympische plakken zeker nog een paar maanden op zich laten wachten, liet voorzitter Thomas Bach van de disciplinaire commissie van het IOC maandag weten.

Een van de atleten die mogelijk in aanmerking komt voor een opwaardering is Ekaterina Thanou, die in 2000 achter Jones zilver won op de 100 meter.

De Griekse werd echter in 2004 voor twee jaar geschorst omdat zij drie dopingcontroles miste aan de vooravond van de Olympische Spelen in Athene.

Estafetteploegen

Het IOC moet ook nog een beslissing nemen over de medailles die de Amerikaanse estafetteploegen in Sydney wonnen op de 4x100 (brons) en de 4x400 meter (goud).

Jones maakte deel uit van die formaties. De internationale atletiekfederatie adviseerde onlangs alle resultaten van Jones en dus ook die van de Amerikaanseestafetteteams te schrappen.