MOSKOU - Met een sensationeel pionoffer heeft Vassili Ivantsjoek in de laatste partij van de halve finale van het wereldkampioenschap schaken regerend FIDE-wereldkampioen Viswanathan Anand verslagen.

Doordat de eerdere partijen remise werden is de titelverdediger uit India pardoes uitgeschakeld. In de eindstrijd ontmoet Ivantsjoek zijn Oekraïense landgenoot Ruslan Ponomariov.

Ponomariov kreeg - na de winst in de derde partij - ook ditmaal een riante stelling. Svidler bood al snel remise aan, wat na aanvaarding door Ponomariov zijn uitschakeling betekende. De finale van acht partijen wordt in de tweede helft van januari afgewerkt. Dit betekent dat beide grootmeesters niet hun opwachting kunnen maken in het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee (12-27 januari).

De vrouwenfinale wordt vrijdag in een barrage beslecht. Anand speelde met wit een erg tamme opening en leek zich al te hebben ingesteld op het spelen van een barrage met versneld tempo.

Ingeslapen in een schijnbaar rustige stelling kwam echter plotseling die prachtige pionzet van Ivantsjoek die niemand had zien aankomen. Ook al deed Anand in het vervolg steeds de beste zet, het baatte hem niet. Twee vrijpionnen van Ivantsjoek waren niet te stoppen.

Vrouwen

Ook in de vrouwenfinale was er een sensatie. Kosteniuk, die met een punt achterstand begon, kreeg met zwart een licht initiatief. Zhu Chen hield het evenwicht en streefde dameruil na om remise een stap dichterbij te brengen.

Daarbij zag ze een paardzet van Kosteniuk over het hoofd die haar een kwaliteit en even later de partij kostte. De barrage op vrijdag zal uitwijzen wie de opvolgster wordt van de Chinese Xie Jun.