HEERENVEEN - Het Nederlandse trio heeft zondag bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen het onderdeel ploegachtervolging gewonnen. De tijd was 3.40,57.

Het team bestond uit drie rijders van TVM, Sven Kramer, Erben Wennemars en Wouter Olde Heuvel. Carl Verheijen, een vaste waarde, ontbrak wegens een blessure. Nederland is wereldkampioen op dit onderdeel.

Bij de vrouwen ging de zege eveneens naar Oranje. De tijd van Renate Groenewold, Paulien van Deutekom en Diane Valkenburg was 3.00,54. Door hun zeges plaatsen beide Nederlandse teams zich voor de WK afstanden, in maart te Nagano.

Toppers

Bij de eerste ploegachtervolging van het seizoen, in Calgary, ontbraken de toppers van TVM. Met een gelegenheidsteam werd de mannenformatie van bondscoach Wopke de Vegt, die zondag zijn vijftigste verjaardag vierde, zesde.

"We wilden hier een statement afgeven", zei Kramer. "De ploegachtervolging is voor ons een belangrijk onderdeel en in principe zijn we altijd beschikbaar. Maar natuurlijk kan het een keer voor komen dat ik niet meedoen. Bijvoorbeeld als een wedstrijd niet past in mijn voorbereiding op het WK."

Wennemars

Ook Wennemars wil graag rijden voor het team. "Dit onderdeel is voor mij zelfs een belangrijke reden geweest om door te gaan tot de Winterspelen van 2010. Het is fantastisch om met een kanjer als Sven Kramer in een ploeg te mogen rijden."

Kramer boekte met de formatie zijn derde zege van het seizoen, na die op de 1500 meter en de 5000 meter. Hij mocht zich met recht de leider van het team noemen. Van de acht rondjes deed hij er zes het kopwerk.