RIJSWIJK - Sparta heeft zondag in de veertiende speelronde van de eredivisie de eerste overwinning van dit seizoen geboekt. De nummer laatst won in Rotterdam met 1-0 van NEC.

SC Heerenveen was zondagmiddag de sterkste in een vermakelijke derby van het noorden. De Friezen versloegen FC Groningen met 4-2, dankzij onder meer drie treffers van Michael Bradley. Alle doelpunten vielen in de eerste helft. SC Heerenveen klom door de zege weer naar de vierde plaats.

Sparta

Voetballend was Sparta beduidend minder dan NEC, maar uiteindelijk maakte de strijdlust van de thuisploeg het verschil. Door de zege deed Sparta de laatste plaats over aan stadgenoot Excelsior, dat eveneens negen punten heeft maar een slechter doelsaldo.

NEC, met Brett Holman als beste man in de spits, begon goed op het Kasteel. Sparta kwam er niet aan te pas. De Rotterdammers werkten weliswaar hard, maar kwamen er ondanks de terugkeer van Edwin van Bueren vooral op het middenveld niet aan te pas. NEC was echter slordig in de afwerking. Krisztian Vadocz, Jeremain Lens en Tim Janssen misten grote kansen.

Hoekschop

In de 38e minuut kreeg NEC daarvoor de rekening gepresenteerd. Na een hoekschop scoorde Yuri Rose de 1-0 voor Sparta. Dat gebeurde in een fase dat het thuispubliek geregeld zijn ongenoegen uitte over het geploeter van de Spartanen.

Met geluk hield Sparta de voorsprong tot de rust vast. Youssef El-Akchaoui was dicht bij de 1-1 voor NEC, maar hij schoot van grote afstand op de lat.

In de tweede helft bleef NEC de betere ploeg, maar kon het geen antwoord vinden op het Rotterdamse vechtvoetbal. Jhonny van Beukering (rugklachten) kwam er in de aanval nog in voor de moegestreden Holman. Maar het slotoffensief van NEC leverde uiteindelijk niets op.

SC Heerenveen

FC Groningen hielp de Friese club door persoonlijke fouten aan een droomstart. Eerst kopte Goran Lovre binnen twee minuten in eigen goal, kort daarna verspeelde Gibril Sankoh de bal knullig en kon Gerald Sibon Danijel Pranjic alleen voor doelman Brian van Loo zetten. Die wist de inzet van Pranjic nog te keren, maar in de rebound schoot Bradley alsnog raak.

Die 2-0-voorsprong stond echter maar een kleine minuut op het scorebord, want uit een voorzet van Bruno Silva kopte Erik Nevland knap raak. Direct daarna schoot Gerald Sibon uit een scrimmage voor het Groningse doel tegen de lat.

Daarna leken beide teams de even rust te pakken, maar bij een verre trap van Van Loo verscheen Nevland plotseling alleen voor Brian Vandenbussche. De Noor bleef koel en maakte zijn tweede van de middag.

Bradley

Nog geen tien minuten later volgde Bradley dat voorbeeld en stond de thuisploeg weer op voorsprong: 3-2. Vlak voor rust mocht Poulsen vanuit het middenveld vrij opstomen namens Heerenveen. Oog in oog met Van Loo faalde de Deen, maar opnieuw was Bradley attent om de rebound in te schieten.

Na de rust, die Nevland overigens niet haalde door een blessure, bleef FC Groningen zoeken naar de derde treffer. De ploeg van Ron Jans kreeg wel mogelijkheden, maar Mark-Jan Fledderus (lat) en Berg (voorlangs) hadden geen succes. Vlak voor tijd kreeg Lovre een prima kans, maar het bleef bij 4-2.