HEERENVEEN - Simon Kuipers heeft zondag een wereldbekerzege op de 1000 meter verspeeld door een valpartij in de laatste bocht. De Spaarndammer ging in de binnenbocht Shani Davis voorbij, maar smakte vervolgens tegen het ijs.

Enkele seconden later ging Davis winnend over de streep. Kuipers lag op dat moment in de kussens. De Amerikaan klokte een tijd van 1.08,39, een baanrecord.

De Canadees Denny Morrison (1.08,71) werd tweede, voor Erben Wennemars en de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee, die beiden na 1.08,80 finishten. Jan Bos werd vijfde (1.08,99).

Mark Tuitert volbracht de afstand in 1.09,04 en eindigde daarmee als zevende. Remco Olde Heuvel finishte als 13e: 1.10,25.

Tijdwaarneming

Zondag werd ook bekend dat de internationale schaatsfederatie ISU de tijdswaarneming bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen niet op orde heeft. Drie weken na de 'affaire-Kuipers' in Calgary, blijken ook in Thialf dit weekeinde niet alle tijden correct te zijn.

Dit blijkt uit een reportage van de NOS. Die vergeleek de tijden geklokt met de transponders (een chip om de enkel) met de officiële uitslag. Minimaal vijftien rijders kregen niet de correcte tijd achter hun naam.

De discrepantie tussen beide tijden ontstaat omdat de betreffende rijders hun schaats niet op het ijs hadden bij het passeren van de eindstreep. Volgens ISU-lid Tron Espelli worden de tijden niet gecorrigeerd, omdat die schaatsers met hun 'juiste' tijd geen plek zouden winnen.