RIJSWIJK - Bondscoach Marco van Basten moet nu meteen al opstappen. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders die zijn ondervraagd voor een peiling van Maurice de Hond. Foppe de Haan wordt vervolgens het meest genoemd als opvolger.

Van Basten heeft besloten na het Europees kampioenschap in juni volgend jaar te stoppen als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Van de ondervraagden ziet 53 procent liever dat de oud-international nu al opstapt. 41 Procent vindt dat niet nodig, 7 procent heeft geen mening.

De Haan, bondscoach van het Olympisch elftal, moet bij een vervroegd vertrek van Van Basten Oranje leiden tijdens het aanstaande EK, vindt 52 procent. Ook Louis van Gaal (14 procent), Co Adriaanse (13) en Martin Jol (7) worden genoemd.

Hiddink

Als Van Basten gewoon zijn contract uitdient tot na het EK in Zwitserland en Oostenrijk, dan is Guus Hiddink, nu nog bondscoach van Rusland, de favoriete opvolger (35 procent). Overigens op de voet gevolgd door De Haan (33). Ook hier noemen de ondervraagden Co Adriaanse (7), Louis van Gaal (6) en Martin Jol (3).

Maar ook Ronald Koeman (3 procent), Bert van Marwijk (2) en Leo Beenhakker (1) genieten enige voorkeur.

Hiddink en De Haan hebben overigens al aangegeven geen interesse te hebben in de functie van bondscoach van Oranje.