TILBURG - Uitgerekend in het stadion waar het vorig seizoen de landstitel definitief verspeelde, heroverde Ajax zaterdagavond de koppositie van de eredivisie. Dankzij een uitzege op Willem II (2-3) beginnen de Amsterdammers volgend week als lijstaanvoerder aan de topper tegen PSV.

De fraaie positie op de ranglijst wil niet zeggen dat Ajax met veel vertrouwen naar de ontmoeting met de kampioen uit Eindhoven kan toeleven.

Ook in de stromende regen in Tilburg bleek dat de huidige selectie van de Amsterdamse club hard toe is aan de komst van meerdere versterkingen in de winterstop.

Ook de blessure van Gabri zal de beleidsbepalers van Ajax grote zorgen baren. De Spaanse middenvelder strompelde in de slotfase van de eerste helft met een blessure van het veld. Na zijn vertrek verloor het middenveld van de bekerwinnaar veel aan kwaliteit.

Luque

Ajax begon de uitwedstrijd bij Willem II zonder Albert Luque. De Spaanse aanvaller verzuimde vorige week tijdens het door Ajax verloren duel met NAC (1-3) net als ploeggenoot Luis Suarez zijn verdedigende taken uit te voeren.

Trainer Adrie Koster wilde in Tilburg niet het risico lopen dat zijn defensie weer constant met vrij opkomende vleugelverdedigers werd geconfronteerd.

Speelwijze

De afwezigheid van Luque in de basisformatie van de Amsterdamse club betekende niet dat Koster voor een behoudende speelwijze koos. Hij begon de ontmoeting met slechts drie verdedigers.

Centrumaanvaller Klaas-Jan Huntelaar kreeg niet alleen steun van buitenspelers Suarez en Dennis Rommedahl. Kennedy Bakircioglü acteerde als aanvallende middenvelder bovendien zoveel mogelijk in de rug van Huntelaar.

Geklungel

De van FC Twente overgekomen Zweed maakte binnen twee minuten zijn uitverkiezing in de basisformatie waar. Hij profiteerde koelbloedig van geklungel in de Tilburgse defensie en tikte de bal bekeken langs doelman Maikel Aerts: 0-1.

Ajax gaf de snel verkregen voorsprong in een rap tempo uit handen. Kevin Bobson, de Amsterdamse aanvaller in Tilburgse dienst, verschalkte doelman Maarten Stekelenburg nog geen vier minuten na de openingstreffer. Bobson verpestte met zijn doelpunt het jubileumfeestje van de 25-jarige keeper die alweer zijn 150e wedstrijd voor Ajax speelde.

Omstandigheden

De kampioenskandidaat uit Amsterdam had na de gelijkmaker meer last van de barre omstandigheden dan de thuisploeg. Willem II koos in de stromende regen voor een speelwijze waarvoor het slecht bespeelbare veld zich het beste leende. Het opportunistische spel met veel lange trappen leidde echter niet tot hachelijke momenten voor het doel van Stekelenburg.

Willem II kwam in de dertigste minuut weer op achterstand nadat Vertonghen met een mooie trap Bakircioglü in stelling bracht. De Zweed bereikte via Huntelaar uiteindelijk Suarez, die zijn negende competitietreffer mocht vieren (1-2).

Aerts

Met dank aan een blunderende doelman Aerts kwam Ajax vlak voor rust ook nog op 1-3. De keeper liet de bal na een vrije trap van Vertonghen door zijn benen glippen. Het speeltuig rolde vervolgens tergend langzaam over de doellijn.

Omdat Ajax na rust verzuimde verder afstand te nemen, kon Willem II zichzelf in de slotfase alsnog een uitzicht op een stunt verschaffen.

Arjen Swinkels zorgde met het hoofd nog wel voor 2-3, maar doelman Stekelenburg voorkwam in de laatste minuut met een goede reflex dat Frank van der Struijk de thuisclub een punt bezorgde.

Koster

Trainer Adrie Koster van Ajax wilde na afloop niet lang stilstaan bij het matige spel van zijn ploeg. "We kwamen maar voor één ding in Tilburg. We wilden winnen. Het is heel belangrijk dat we volgende week als koploper aan het thuisduel met PSV beginnen."

Koster: "Natuurlijk kan het allemaal nog veel beter. Maar het allerbelangrijkste is dat we tot de winterstop zoveel mogelijk blijven winnen. Het maakt me niet uit hoe dat gebeurt.

De bedoeling is dat we de ploeg in de winterstop met enkele aankopen versterken. Daarbij komen er nog een paar belangrijke spelers terug van blessures. Na de winterstop mag iedereen meer van Ajax verwachten."