AMSTERDAM - Woensdagavond is het weer zo ver. Dé klassieker tussen Feyenoord en Ajax in de halve finales van de Amstel Cup. Het is de elfde confrontatie in bekerverband en op basis van de resultaten van de vorige tien duels is het moeilijk een favoriet aan te wijzen. Feyenoord won vijf maal, Ajax vier keer en één maal eindigde het duel in een gelijkspel.

Bekijk hier de video

Intensief programma

De laatste bekerwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord had plaats op 14 april 1999 in de Amsterdam Arena. Toen wonnen de Amsterdammers met 2-1 en maakte Mario Melchiot, tegenwoordig actief voor Chelsea, de winnende goal.

Dit seizoen maakt Ajax een sterke indruk. De ploeg gaat voor de tweede plaats in de competitie en zit nog in de Amstel Cup en de Champions League. Dat is tegelijkertijd echter het probleem van Ajax in deze fase van de competitie. Het programma van de Amsterdamse ploeg is intensief terwijl voor de meeste andere clubs, waaronder Feyenoord, Europees voetbal al vroeg in het seizoen wegviel.

Hoewel de Godenzonen afgelopen zondag tegen NAC met een 3-0 zege geen averij opliepen, groeit het aantal geblesseerden. Tomás Galásek, Nigel de Jong, Hatem Trabelsi, Zlatan Ibrahimovic, Petri Pasanen en Jamal Akachar zijn allen niet fit en coach Ronald Koeman heeft dan ook al aangegeven dat hij in het bekerduel geen onnodig risico neemt. Volgens de oud-international gaan de competitie en de Champions League voor de Amstel Cup.

Drama

De laatste halve finale van de Amstel Cup tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip leverde geen prettige herinnering op voor de Rotterdammers. Op 31 maart 1993 verloor Feyenoord namelijk met 0-5. Een dergelijk drama lijkt het woensdag niet te worden voor de thuisploeg. Het verschil tussen de Rotterdammers en Ajax in de race om de tweede plaats in de competitie is immers maar klein en bovendien toont Feyenoord vechtlust in de slotfase van het seizoen.

In de thuiswedstrijd tegen Vitesse afgelopen zaterdag betaalde die vechtlust zich uit. Het stond lang 1-1, maar in de 95ste schoot Anthony Lurling de ploeg van Bert Marwijk met een schitterende knal alsnog naar de overwinning. Feyenoord weet zich ook gesterkt door het resultaat van de laatste confrontatie met Ajax, op 9 februari voor de competitie in de Arena.

De Rotterdamse ploeg hield de regerend landskampioen toen knap op 1-1. Op het personele vak kent Feyenoord geen grote problemen. Verdediger Glenn Lovens hield aan het competitietreffen met Vitesse enkele gekneusde ribben over, maar hij stond maandag al weer op het trainingsveld.