HEERENVEEN - Paulien van Deutekom is zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen als vierde geëindigd op de 1500 meter. De tijd van de nationaal kampioen was 1.56,79.

Anni Friesinger won en boekte daarmee haar 45e zege in een wereldbekerwedstrijd. De Duitse reed 1.55,98. De overige medailles gingen naar Canada; zilver voor Kristina Groves, brons voor Christine Nesbitt.

Ook de drie andere Nederlandse deelneemsters finishten bij de beste tien. Ireen Wüst werd vijfde in 1.57,34, Renate Groenewold achtste in 1.58,42, Diane Valkenburg tiende in 1.58,62.

Blessure

Van Deutekom is bezig aan een goed seizoen. Eerder al werd ze nationaal kampioene op de 1000 en 1500 meter. Ze miste echter nog net het juiste ritme om in de wereldbeker op het podium te komen. Van Deutekom is nog maar net hersteld van een blessure aan de enkel. "Technisch ben ik nog zoekende", zei ze zaterdag.

De infectie aan de enkel speelde kort voor de nationale titelstrijd op. Dat ze nog kon starten was een meevaller. Kort daarna speelde het kwetsuur weer op. Van Deutekom moest daardoor enkele internationale optredens in Noord-Amerika aan zich voorbij laten gaan.

Tevreden

"Vervolgens heb ik twee weken niet op het ijs gestaan", zei Van Deutekom in Thialf. "Daarom mag ik met mijn optreden van vandaag ook zeker tevreden zijn. Het was een goede race, met hooguit iets te veel verval in de slotronde. Maar meer zit er op dit moment gewoon niet in."

In de komende weken wil Van Deutekom "de stap" naar de medailles maken. "Ik heb zeker het gevoel dat het er in zit. Zonder die blessure was het wellicht al zover geweest. Het gaat nu met de dag beter. Ik heb er alle vertrouwen in." In eerste instantie zijn haar voornaamste doelen de EK en WK allround.