KUALA LUMPUR - Het was natuurlijk ook te mooi om waar te zijn. Een finaleplaats voor de Nederlandse hockeyers bij de Champions Trophy in Kuala Lumpur was na een povere tussenserie, met drie gelijke spelen en een nederlaag, al lang geen reële optie meer.

Toch kwam Oranje de afgelopen dagen nog heel dicht bij de eindstrijd.

Brons

Maar het mocht zaterdag niet zo zijn: brons is het hoogst haalbare, zondag in het duel met Zuid-Korea. "Nee, dat noem ik geen prijs", verzuchtte bondscoach Roelant Oltmans.

"Toch is het helemaal niet zo erg. We waren hier niet alleen om onze titel te verdedigen. We wilden ook als team groeien. Dat is gelukt, vind ik. Al speel ik natuurlijk liever in de finale. Goud is de enige prijs die telt bij de Champions Trophy."

Zege

Met een gehavende ploeg voldeed Nederland zaterdag in het laatste groepsduel met Pakistan (4-1) precies aan de opdracht. Dankzij de zege met het benodigde verschil van (tenminste) drie treffers hield Oranje de deur naar de finale tot het laatste moment open.

Met een dikke zege van 5-0 op wereldkampioen Duitsland, dat al zeker was van de eindstrijd, was Australië uiteindelijk verantwoordelijk voor de onttroning van Nederland.

De olympisch kampioen eindigde achter Duitsland (zestien punten) op dertien punten, Nederland en Zuid-Korea op twaalf. Die laatste ploeg verspeelde de grote kansen op de eindstrijd door zaterdag opnieuw gelijk te spelen, tegen Groot-Brittannië (2-2). Donderdag konden de Koreanen zich in de wedstrijd tegen Pakistan (3-3) ook al niet op eigen kracht voor de finale plaatsen.

Raar toernooi

"Tsja, wie had dat nou gedacht", mijmerde Oltmans. "Die Koreanen spelen twee keer gelijk tegen mindere landen. Hoe is het mogelijk? Ook voor Spanje, Australië en Nederland is het een raar toernooi. Er waren zoveel verschillende scenario's mogelijk. Toch zei ik maandag na onze nederlaag tegen Zuid-Korea (2-6) al dat wij om het brons zouden spelen. En zo is het."

Taeke Taekema was in het duel met Pakistan de grote man bij Nederland. Hij maakte drie treffers, uit twee strafcorners en een strafbal. Teun de Nooijer bracht het andere doelpunt op zijn naam. Oranje was in de defensie danig verzwakt. Zowel Robert van der Horst (enkel) als Wouter Jolie (voet) was niet beschikbaar.

Geblesseerd

Beiden waren in de voorgaande wedstrijd tegen Australië (3-3) geblesseerd geraakt. In het duel met Pakistan liepen Jeroen Delmee (knie) en De Nooijer (rug) kwetsuren op. Oltmans wist zaterdagavond nog niet wie van het aangeslagen viertal zondag tegen Zuid-Korea van de partij kan zijn.

Oltmans nam de Duitse ploeg na de gemakkelijke nederlaag weinig kwalijk. "Australië moest winnen en wilde winnen. Duitsland hoefde niet meer. Dat was duidelijk aan het spel te zien. Zoiets gaat niet bewust, dat gebeurt gewoon."