EINDHOVEN - Met flitsend aanvalsspel heeft Roda JC koploper PSV vrijdagavond volledig overklast. De op alle fronten superieure Limburgers brachten PSV de eerste thuisnederlaag toe sinds 18 maart van dit jaar: 2-4.

Op die overwinning was niets af te dingen. Interim-trainer Jan Wouters kiest graag voor een elftal waarin weinig plaats is voor avontuurlijke voetballers.

Kenneth Perez en Ismail Aissati zijn onder de oud-international geen basisspelers meer. Roda JC legde dat gebrek aan creativiteit genadeloos bloot.

Rumoerig

De forse nederlaag markeerde het einde van een voor PSV rumoerige week, waarin doelman Gomes een hoofdrol vertolkte.

De Braziliaan gaf in het weekblad Voetbal International een explosief interview, waarin hij zijn onvrede over de clubleiding ruim baan gaf.

Gomes

Gomes geldt in Eindhoven als een echte clubman, waardoor zijn kritiek hard aankwam. Hij verweet de clubleiding in het vraaggesprek incompetentie.

Als voorbeelden noemde hij zijn eigen nog steeds niet verlengde contract en de vele wissels in de technische staf dit seizoen.

Reker

Algemeen directeur Jan Reker greep de afgelopen dagen aan om een drietal gesprekken te voeren met de doelman.

Vlak voor het dramatisch verlopen duel tegen Roda JC maakte hij bekend dat de meeste grieven inmiddels zijn weggenomen en dat hij verwacht dat Gomes volgende week zijn verbintenis alsnog zal verlengen.

Thuispubliek

Het publiek in Eindhoven nam Gomes de kritiek niet kwalijk. Voorafgaand aan het duel tegen Roda JC kreeg hij een staande ovatie, in de pauze volgde een eerbetoon met een meterslang spandoek.

Het greep de doelman zichtbaar aan; met een betraand gezicht bedankte hij de fans voor de massale steun.

Slagvaardigheid

De clubleiding toonde deze week slagvaardigheid. Reker slaagde erin de contracten van Carlos Salcido en Ibrahim Afellay te verlengen, eerder werd ook de verbintenis van aanvoerder Timmy Simons al opgewaardeerd.

Het was het eerste succes van Reker, die eerder dit seizoen stuntelde met de opvolging van Ronald Koeman, die hij met blij gemoed naar Valencia liet vertrekken.

Opvolger

In een zoektocht naar een opvolger viel de ene na de andere kandidaat af, waarna hij uiteindelijk met een ondoorzichtige constructie op de proppen kwam: Jan Wouters is coach tot de winterstop, daarna neemt Sef Vergoossen het over, waarna Huub Stevens in de zomer de definitieve opvolger wordt van Koeman.

Wanprestatie

De inmiddels weer getekende vrede tussen Gomes en PSV werd vrijdag volledig overschaduwd door een wanprestatie van het eerste elftal.

Roda JC, de nummer zes van de eredivisie, toonde zich in Eindhoven verreweg de beste ploeg. De Limburgers troefden PSV vooral af op inzet en spelvreugde.

Atteveld

Trainer Raymond Atteveld heeft van Roda een lastig bespeelbaar elftal gemaakt, dat met Cheikh Tioté, Roland Lamah, Anouar Hadouir, Marcel Meeuwis en Davy de Fauw over technisch zeer vaardige spelers beschikt.

PSV wist zich absoluut geen raad met het uitgekiende aanvalsspel van Roda. Voor de pauze brachten De Fauw en Meeuwis de stand al 2-0.

Koevermans

Na rust maakten Andres Oper en Hadouir het leed voor PSV compleet. Twee late goals van Danny Koevermans veranderden daar niets aan: 4-2.

De Fauw

Tijdens de wedstrijd deed zich nog een triest incident voor. De vader van Davy de Fauw werd onwel en onder de ogen van Atteveld gereanimeerd.

"De overwinning is nu bijzaak geworden", aldus Atteveld. "Toen we doorkregen wat er gebeurde met de vader van De Fauw heb ik hem gewisseld. Ik wilde ervoor zorgen dat hij als zoon zo snel mogelijk bij zijn vader kon zijn."

De situatie van vader De Fauw was direct na het duel nog kritiek. "Hij ademt weer", zei Atteveld. "We wensen Davy en zijn familie alle sterkte de komende dagen."