HEERENVEEN - Schaatsster Renate Groenewold heeft vrijdagavond bij wereldbekerwedstrijden in Thialf de 3000 meter gewonnen.

De tijd van de voormalige wereldkampioene allround was 4.02,64. Met de derde plaats (4.06.12) bewees Ireen Wüst op de weg terug te zijn.

Cyprus

Beide vrouwen van TVM herstelden de afgelopen tijd op Cyprus van de inspanningen van het eerste deel van het seizoen.

Vooral Wüst leek daar hard aan toe te zijn. Vorig seizoen was ze nauwelijks te verslaan, nu kwam ze maar niet op gang.

Bevrijding

Het brons in Heerenveen, haar eerste (internationale) podiumplek van deze jaargang, kwam gedeeltelijk als een bevrijding. "Ik ben hier heel blij mee. Soms moet je als sporter geduldig zijn."

"Ik wist dat ik het nog wel kon en vandaag is dat gebleken. Toch voelt het heel goed dat ik nu heb laten zien op de weg terug te zijn."

Ziek

Wüst was ziek in de aanloop naar het seizoen. Ze onderschatte de griep een beetje en overschatte zich bij de training.

"Ik heb op het verkeerde moment te veel gegeven en dat heb ik moeten bekopen", bekende ze eerder.

Groenewold

Groenewold stond dit seizoen al twee keer op het podium. In eigen land maakte ze het extra stapje dat nodig was voor goud.

In de slotrit wist ze de tijd van Martina Sablikova, de Tsjechische die aanvankelijk aan 4.04,22 genoeg leek te hebben, ruim te verbeteren. Het was de vijfde keer dat Groenewold in het WB-circuit zegevierde.

Opluchting

Hoewel ze er dit seizoen al een paar keer dichtbij was, luchtte de zege haar ook op. "Hieruit blijkt dat ik niet alleen meedoe, maar dat ik ook kan winnen", zei ze. Misschien had ze die bevestiging wel nodig.

"Ik wil nog twee jaar door, richting de Olympische Spelen van Vancouver in 2010. Ook in dat opzicht doet het me heel goed dat ik hier de rest zo duidelijk voor blijf."

TVM

Die twee jaar wil Groenewold volmaken bij de profformatie van TVM. Ze verwacht binnenkort bij te tekenen.