HEERENVEEN - Annette Gerritsen is vrijdag bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen op de 500 meter als derde geëindigd. De tijd van de 22-jarige Ilpendamse was 38,53.

Beixing Wang won. De Chinese finishte na 37,96. Dat was een baanrecord. Wereldrecordhoudster Jenny Wolf werd tweede.

Margot Boer was met de zesde plaats de tweede Nederlandse. Ze reed 38,82. Marianne Timmer kwam niet verder dan de vijftiende positie.

Calgary

Voor Gerritsen was het de tweede keer dit seizoen dat ze op het podium kwam. Eerder werd ze derde bij de wereldbeker van Calgary, in een persoonlijk record (37,63).

Ze werd daarmee na Andrea Nuyt de tweede Nederlandse ooit op de afstand. Gerritsens tijd in Thialf was haar beste op een laaglandbaan.

Verheugd

Gerritsen was verheugd dat ze zich in de top handhaafde. "Het is mooi om hier opnieuw derde te worden. Ik was toch even benieuwd hoe ik uit de trainingsstage van de laatste weken was gekomen. Gelukkig heb ik niets hoeven in te leveren. Ik sta er nog steeds."

Wel constateerde ze dat het verschil met de toptwee niet minder was geworden. "Ten opzichte van goud en zilver heb ik niks verloren, maar ook niks gewonnen. Wat dat betreft heb ik nog wel een gaatje dicht te rijden. Dat is iets waar we de komende tijd aan gaan werken."

Timmer blijft wel de snelste Nederlandse op Nederlands ijs op de sprint met 38,43. De 38,53 van Gerritsen is in dat opzicht de tweede tijd. In eigen land had Gerritsen nooit harder gereden dan 38,64.