PEKING - Marianne Vos heeft vrijdag in Peking haar debuut bij wereldbekerwedstrijden baanwielrennen gevierd met goud. Dat gebeurde op het onderdeel scratch. Eerder pakten de teamsprinters ook al een eerste plaats.

Vos was de rapste na een wedstrijd over veertig ronden op de olympische piste. Het zilver ging naar de Australische Belinda Goss en het brons was voor de Cubaanse Yumari Gonzalez Valdivieso.

Vos is eigenlijk in Peking om het parcours van de olympische wegwedstrijd te verkennen. Ze bereidde zich voor op de piste buiten de nationale ploeg van Peter Pieters om. De 20-jarige bewees met de overwinning opnieuw haar veelzijdige talent. De renster van DSB veroverde al wereldtitels op de weg en bij het veldrijden.

Verrast

"Marianne verrast ons", reageerde haar begeleider Thijs Rondhuis vanuit Peking. "Ze is nu enkele weken in training voor de baan. Het was een bewuste keuze ter vervanging van het veldrijden. Marianne doet snelheid op en begint straks uitgeruster aan het wegseizoen."

Vos reed de kwalificaties nog wat onwennig, maar plaatste zich met een negende plaats toch voor de finale. In die race viel het vier ronden voor het einde heel even stil. "Marianne demarreerde op het juiste moment. Ze was weg en hield het vol tot het einde. Het was indrukwekkend", aldus Rondhuis.

Teamsprinters

Vos' zege was het tweede Nederlandse succes in Peking. De Nederlandse teamsprinters hadden eerder vrijdag bij wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Peking al het goud veroverd.

Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt versloegen in de finale het Franse team met Gregory Bauge, Francois Pervis en Arnaud Tournant. Het Oranje-trio zette op de olympische piste 44,394 seconden op de klok, de Fransen noteerden 44,414.

Revanche

De Nederlanders namen met hun zege zoete revanche voor het teleurstellende optreden vorige week bij de openingswedstrijd van de wereldbekercyclus in Sydney. Toen werd het team met olympische aspiraties slechts vijfde.

Scherper

"We waren allerdrie gewoon scherper dan in Sydney. Daar maakten we een paar foutjes", zei wereldkampioen sprint Theo Bos na afloop. "Onze tijd van 44,394 seconden was ook goed; die lag maar eentiende boven het Nederlands record. We bewijzen hier dat deze piste ons ligt en dat biedt perspectief voor de Olympische Spelen."

Sprinttoernooi

Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar werden vroegtijdig uitgeschakeld in het sprinttoernooi. Kanis, vorige week winnaar, strandde in de kwartfinales waarin de Australische Anna Meares in drie heats te sterk was. De Kampense werd uiteindelijk zesde. Yvonne Hijgenaar verloor in de achtste finales van de Cubaanse Lisandra Guerra en werd via de B-finales tiende.

Op de individuele achtervolging moest Marlijn Binnendijk in de kwalificaties genoegen nemen met de zestiende plaats in 3.45,105. Bij de mannen deed Jenning Huizenga het beter: zesde in 4.24,684. Peter Schep eindigde in de puntenkoers als twaalfde.