HILVERSUM - Foppe de Haan is niet van plan bondscoach te worden van het Nederlands elftal. De Friese voetbaltrainer, die nu aan het hoofd staat van het olympisch elftal, heeft dat aan zijn vrouw beloofd.

Dat zegt hij in een interview met Frénk van der Linden in het NCRV-programma 30-hoog dat zondagavond op Nederland 2 wordt uitgezonden.

De oud-trainer van SC Heerenveen wordt veelvuldig genoemd als opvolger van bondscoach Marco van Basten, die na het Europees kampioenschap van 2008 opstapt. De Haans echtgenote waarschuwde haar man nog vlak voordat hij naar de tv-studio afreisde.

"Ze zei tegen me: 'En je zegt niet dat je trainer van het Nederlands elftal wil worden!"', aldus De Haan. "Dat ben ik ook niet van plan", voegt hij er aan toe.

Olympische Spelen

De 64-jarige oefenmeester gaat volgend jaar met het olympisch elftal naar de Olympische Spelen in Peking. De Haan bekent in het vraaggesprek dat hij daarna op twee sporen staat. "Blijf ik na de Olympische Spelen of stop ik ermee en gaan we reizen, gaan we samen dingen doen. Dat waren we eigenlijk al van plan toen ik bij Heerenveen stopte."

De Haan wil nog niet kiezen en dat keuzemoment, ergens in september, voorlopig behouden. "De dingen die ik nou doe, daar ben ik heel tevreden mee. Trainen en aan jonge mensen werken vind ik fantastisch."