RIJSWIJK - Ajax begint zaterdagavond aan de uitwedstrijd tegen Willem II met het besef dat het aantal verliespunten in de laatste maand van het jaar niet al te veel mag oplopen.

De Amsterdammers koesteren namelijk goede hoop dat ze na de winterstop met een fitte selectie en enkele nieuwe spelers wel het verschil met de concurrentie kunnen maken.

Het uitduel met Willem II is voor Ajax de eerste van vijf ontmoetingen voor de winterstop. Voordat de markt voor nationale en internationale transfers weer opengaat, neemt de nummer twee van de eredivisie het ook nog op tegen PSV, Excelsior, FC Twente en VVV.

Bestrijden

Andries Jonker, de huidige interim-trainer van Willem II, doet er verstandig aan om voor de thuiswedstrijd tegen Ajax even de videoband van het laatste duel van de bekerwinnaar te bekijken. NAC liet toen zien hoe je het huidige Ajax het beste kan bestrijden.

De club uit Breda ontregelde het Amsterdamse positiespel met fair maar agressief voetbal. NAC sprong eveneens heel zorgvuldig met de geboden ruimte en kansen om.

Feyenoord

Feyenoord, dat net zoveel verliespunten maar een slechter doelsaldo dan Ajax heeft, begint wel met veel zelfvertrouwen aan de laatste duels voor de winterstop. De Rotterdammers wonnen vorige week afgetekend van Heracles (6-0). Het geplande bezoek bij VVV mag zondag normaal gesproken ook niet al te veel problemen voor Feyenoord opleveren.

AZ loopt op dit moment allesbehalve over van vertrouwen. De ambitieuze club verloor donderdag niet alleen teleurstellend van 1. FC Nürnberg in de UEFA Cup (2-1). AZ vindt zichzelf na dertien speelronden ook op een teleurstellende tiende plaats van de ranglijst terug. De formatie treedt zondag op als gastheer van FC Utrecht, dat dit seizoen vier van de zes uitduels won.

Heerenveen

Heerenveen en FC Twente, de nummers vier en vijf van de ranglijst, staan eveneens voor lastige opgaven. Heerenveen speelt de beladen ontmoeting tegen FC Groningen en FC Twente moet op bezoek bij Vitesse, dat alleen bij een zege weer een beetje aanhaakt bij de subtop.

NAC wil zaterdag een goede serie wedstrijden vervolg geven bij Excelsior en De Graafschap ontvangt tegelijkertijd Heracles. Als het aan Sparta ligt, boekt de club zondag voor eigen publiek tegen NEC eindelijk de eerste competitiezege van dit seizoen.

De veertiende speelronde van de eredivisie begint vrijdag al met een duel tussen koploper PSV en het goed presterende Roda JC.