KUALA LUMPUR - De video-arbiter in het hockey moet tot betere beslissingen in de toptoernooien leiden. Bij de Champions Trophy in Maleisië veroorzaakt de nieuwe tv-scheidsrechter voornamelijk commotie.

"Prima toch? Ik mag dat wel, hoor, een incidentje af en toe. Dat maakt het toch extra leuk?", meende Els van Breda Vriesman, voorzitter van de internationale hockeyfederatie FIH, vrijdag in Kuala Lumpur.

Bondscoach Roelant Oltmans van Oranje keek er een dag na het roerige duel met Australië (3-3) iets anders tegenaan. "Nee, zoals het nu gaat ben ik er nog niet zo blij mee. Er zitten nog te veel haken en ogen aan het systeem."

"In de wedstrijd tegen Australië ondervonden we daarvan twee keer absoluut nadeel. Dat is zeer spijtig, want anders waren onze kansen op de finale aanzienlijk groter geweest dan dat ze nu zijn", aldus Oltmans.

Reckers

Hij doelde op het tweede Australische doelpunt (2-2) en op de afgekeurde treffer van Rob Reckers bij een stand van 3-2. In het eerste geval kon of wilde de video-arbiter niet zien dat Edward Ockenden de bal (ook) met zijn voet over de doellijn had getikt.

Na het geannuleerde doelpunt van Reckers weigerden de twee veldarbiters de video-arbiter in te schakelen. De spits van Oranje Zwart zou de bal in de cirkel niet hebben aangeraakt, hoewel videobeelden later het tegendeel aantoonden. De felle claims van de Nederlandse spelers om de tv-scheidsrechter in te schakelen, haalden niets uit.

Interventie

"Kijk, daar wil ik dus vanaf", benadrukte Van Breda Vriesman. "Het moet heel snel afgelopen zijn met complete teams die bij de veldscheidsrechters te hoop lopen. Dat willen we nu ook weer niet zien in het hockey."

Vriesman vervolgt: "Ik pleit ervoor dat alleen de aanvoerder om interventie mag vragen van de video-arbiter, wat mij betreft zo vaak hij wil. Maar doet hij dat op de verkeerde manier of op het verkeerde moment zou hij meteen de gele kaart moeten krijgen. Misbruik wordt bestraft, ja zoiets. Maar goed, ik ben maar de voorzitter van de FIH zeg ik altijd maar. Onze scheidsrechterscommissie zal dit moeten aankaarten."

Positief signaal

Oltmans: "Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. De betrokken arbiters zijn ook nog niet blij hoe het hier nu gaat. Ze staan open voor kritiek. Dat vind ik een positief signaal. Ik heb ook liever dat het bij deze Champions Trophy soms misgaat dan volgend jaar bij de Olympische Spelen in Peking."

Van Breda Vriesman: "Een waterdichte garantie op juiste beslissingen heb je nooit. Maar we proberen wel zo dicht mogelijk bij 100 procent te komen. Ik ben begrepen dat ons cameraplan hier niet ideaal is. Zo zijn er geen doelcamera's. Daardoor kunnen de video-arbiters hun werk niet optimaal doen. Ik zal de verantwoordelijke mensen daarop aanspreken. De Sloveense tv-productiemaatschappij van het IOC heeft beloofd dat de video-arbiter in Peking tijdens de wedstrijden alles kan controleren op beeld wat hij wil en moet nakijken."

"Daar vertrouwen we volledig op. Ook al zullen er evenmin bij de Olympische Spelen camera's in het doel hangen. Niet nodig, zeggen de experts. Vooruit dan maar."