KUALA LUMPUR - Het is onzeker of bondscoach Roelant Oltmans in het afsluitende weekeinde van de Champions Trophy in Maleisië over Robert van der Horst en Wouter Jolie kan beschikken. De twee verdedigers van de Nederlandse hockeyploeg zijn geblesseerd.

Van der Horst kampt met een kwetsuur aan zijn enkel. Daar klapte hij donderdag doorheen in het duel met Australië (3-3). Jolie heeft last van zijn voet, nadat hij daarop in dezelfde wedstrijd een keiharde bal had gekregen.

"Gelukkig heb ik hier twintig man bij me. Ik kan het dus nog redelijk opvangen als ze allebei niet meer kunnen spelen", zei bondscoach Oltmans vrijdag in Kuala Lumpur.

Pakistan

Nummer vier Nederland speelt zaterdag in de zevende en laatste groepswedstrijd tegen Pakistan. Bij winst van nummer twee Zuid-Korea (tegen Groot-Brittannië) of nummer drie Australië (tegen Duitsland) is Oranje sowieso uitgeschakeld.

Bij een gelijkspel van Zuid-Korea moet Nederland met een verschil van tenminste drie doelpunten winnen van Pakistan om alsnog naar de finale te gaan. Duitsland heeft zich al geplaatst voor de eindstrijd, die zondag op het programma staat.

Oltmans

Bondscoach Roelant Oltmans wil in januari uitsluitsel geven over zijn toekomst. Dat liet de 53-jarige keuzeheer uit Oegstgeest vrijdag in Kuala Lumpur weten, op de derde en laatste rustdag van de Champions Trophy.

"Half januari gaan we op trainingskamp in Zuid-Afrika. Het zou dan voor alle partijen goed zijn als er rond die trip duidelijkheid over mij bestaat. Daar streef ik naar", zei Oltmans.

Voorschot

Zijn contract met de hockeybond loopt op 1 januari 2009 af. "Maar als ik zou stoppen bij de KNHB, kan ik me zo voorstellen dat ik ook wel op bijvoorbeeld 1 oktober kan vertrekken", nam hij alvast een voorschot op zijn mogelijke besluit.

Oltmans keerde begin 2005 bij de KNHB terug als technisch directeur en tevens bondscoach van het mannenteam. Die dubbelfunctie liet hij ruim een jaar geleden los, mede door de zwakke prestatie van Oranje bij het WK in Mönchengladbach (zevende).

Hij heeft in zijn lange loopbaan als hockeycoach alle grote nationale en internationale titels gewonnen.