LEVERKUSEN - Dankzij een 1-0-overwinning op Sparta Praag heeft Bayer Leverkusen donderdag de knock-outfase bereikt van de strijd om de UEFA Cup.

De Duitsers dankten de zege aan international Manuel Friedrich, die met zijn schouder scoorde. Leverkusen speelde het laatste half uur met tien man. Aanvoerder Carsten Ramelow moest met rood naar de kant.

Leverkusen strijdt op 19 december met het Zwitserse FC Zürich alleen nog om de eerste plaats in groep E. De beste papieren daarvoor heeft Spartak Moskou, dat nog naar het puntloze Toulouse moet.

De Russen versloegen Zürich donderdag met 1-0 en hebben een punt meer dan het eveneens gekwalificeerde duo. Sparta Praag, uitgeschakeld door Arsenal in de voorronde van de Champions League, is uitgespeeld.

Anderlecht

Anderlecht kwam op eigen veld tegen Tottenham Hotspur niet verder dan een 1-1-gelijkspel en moet vrezen voor uitschakeling. Bart Goor opende de score namens de thuisploeg, maar Dimitar Berbatov maakte vanaf de strafschopstip gelijk. De Engelsen zijn met zeven punten zeker van een Europees vervolg.

Getafe klom dankzij een 2-1-zege bij Aalborg naar de tweede plaats met zes punten, Anderlecht heeft er vijf. In de laatste groepswedstrijd moeten de Brusselaars op bezoek bij Getafe. Het Israëlische Hapoel Tel Aviv, deze speelronde vrij, heeft drie punten en ontvangt op de slotdag Aalborg.

In groep F nam het Engelse Bolton Wanderers de leiding dankzij een 1-0-zege bij Rode Ster Belgrado. De Serviërs zijn door die nederlaag uitgeschakeld. De andere teams - Bayern München, Aris Saloniki en SC Braga - kunnen het uitgespeelde Bolton nog passeren.

Bordeaux

In groep H versloeg het Franse Bordeaux Helsingborg met 2-1. De Fransen volgden de Zweden daarmee naar de volgende ronde. Het Griekse Panionios plaatst zich bij winst op Bordeaux in de laatste speelronde ook voor de knock-outfase. De Turken van Galatasaray moeten hopen op een misstap van de Grieken. Zij treffen dan het puntloze Austria Wien dat donderdag op eigen veld verloor van Panionios.