EINDHOVEN - Met de Olympische Spelen in zicht groeit Pieter van den Hoogenband langzaam naar de juiste vorm. De drievoudig olympisch kampioen leverde op de openingsdag van de Dutch Open Swim Cup met een tijd van 1.46,46 een 'ouderwetse' race op de 200 meter vrij af.

"Dit is de bevestiging dat ik sterk bezig ben", stelde de Brabander na afloop tevreden vast.

Wereldrecord

Met zijn prima race, waarin hij zelfs even onder het wereldrecord zwom, dook Van den Hoogenband donderdagavond ruimschoots onder de vereiste tijd voor vormbehoud (1.49,81) en kwalificeerde zich daarmee definitief voor de Spelen.

Naast 'VDH' dwongen ook Nick Driebergen en Inge Dekker op respectievelijk de 100 rug en 200 vrij een startbewijs voor het olympische toernooi af. De vrouwen mogen volgend jaar in Peking ook op de 4x200 vrij starten. Linda Bank, Femke Heemskerk en Manon van Rooijen voegden zich bij Dekker en maakten het kwartet compleet.

Driebergen had zich evenals Van den Hoogenband in stijl willen plaatsen voor de Spelen, maar de Rijnsburger was te veel met zijn tijd bezig. Met 55,66 voldeed hij maar net aan de eis voor vormbehoud (55,69). "Ik had graag een Nederlands record willen zwemmen, maar ik was te veel met de randzaken bezig. Ik mis toch nog de ervaring om me daarvoor af te sluiten. Maar het doel was de kwalificatie en dat is gelukt."

Routine

Van den Hoogenband plaatste zich, na Atlanta, Sydney en Athene, voor de vierde keer voor de Spelen. De kwalificatieprocedure is voor hem zo langzamerhand routine. Hij kan zich al volledig concentreren op het vinden van de juiste vorm. De afgelopen trainingsperiode heeft het vertrouwen gekregen dat hij in augustus klaar zal zijn om zijn olympische titel op de 100 vrij te verdedigen.

"Na het WK in Melbourne was dat gevoel wel even weg. Mijn lichaam stelde me teleur, maar daarna ben ik als een beest gaan trainen. Ik kan nu weer langere periodes op hoog niveau blijven. Deze snelle tijd van vandaag is voor mij dan ook geen verrassing. Ik heb alles ook al een keer meegemaakt. Dat geeft rust. Ik weet dat het goed gaat komen."

Doseren

Het boegbeeld van het Nederlandse zwemmen heeft daarbij moet doseren. Hij laat daarom komende week de Europese kampioenschappen in het 25-meterbad schieten. "Ik moet op de juiste manier met mijn krachten omgaan. Ik heb daarom voor deze wedstrijd en de NK kortebaan gekozen."

Naast een sterke race op de 200 vrij heeft hij zich vooral tot doel gesteld een mooie tijd op 'zijn' 100 vrij neer te zetten. "Als ik in Peking serieus wil meedoen, moet ik nu eindelijk weer eens een tijd onder de 49 seconden afleveren", stelde de wereldrecordhouder en olympisch kampioen op het koningsnummer. "Ik ben dat ook verplicht aan dit zwembad, want dat is hier nog niet gelukt. Ik wil nu echt gaan knallen."

Veldhuis

Marleen Veldhuis kwam niet in actie op de eerste dag. De wereldrecordhoudster op de 50 vrij (kortebaan) is herstellende van een griepaanval en komt alleen in het weekeinde in actie.