HEERENVEEN - Schaatssters Ireen Wüst en Gretha Smit zullen het vrijdag tijdens de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen tegen elkaar opnemen bij de 3000 meter.

Dat is donderdag tijdens de loting bepaald.

De olympisch kampioene op de 3 kilometer (Wüst) staat zodoende tegenover de winnares van het olympisch zilver op de 5000 meter tijdens de Spelen van 2002 (Smit).

Laatstgenoemde zette vorige week in Kolomna de beste tijd neer op de vijf kilometer, maar won daarmee niet de WB-wedstrijd. De Telfort-rijdster moest namelijk in de B-groep schaatsen. Wüst was in de Russische stad afwezig, omdat ze in Cyprus aan haar conditie werkte.

Groenewold

Op de 3000 meter rijdt Renate Groenewold in de laatste rit tegen Kristina Groves uit Canada. Een race eerder hebben Clara Hughes (Canada) en Claudia Pechstein (Duitsland) tegen elkaar gestreden. Europees kampioene Sablikova komt in de achtste rit in actie.

Mannen

Ook op de 1500 meter is er spektakel te verwachten. Erben Wennemars en Mark Tuitert werden samen in de achtste rit ingedeeld. Daarna komt Simon Kuipers op het ijs, die het in de achtste rit opneemt tegen de Noor Havard Bokko. De slotrace zal ook spannend zijn: wereldrecordhouder Shani Davis (VSt) tegen olympisch kampioen Enrico Fabris (Ita).

Zowel de mannen als vrouwen schaatsen ook nog de 500 meter.