IZMIR - De Nederlandse volleyballers zijn op het Europese olympisch kwalificatietoernooi in Izmir in januari ingedeeld bij Spanje, Polen en Italië.

In de andere groep staan gastland Turkije, Servië, Finland en Duitsland tegenover elkaar. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich voor de Olympische Spelen in Peking.

Blangé

Bondscoach Peter Blangé sprak donderdag na de loting van een "op papier heel zware loting", maar erkende direct daarna dat alle zeven landen sowieso een zware dobber zijn.

"Tsja, het wordt in ieder geval een grote uitdaging, we moeten gewoon een huzarenstukje leveren."

Kansen

Toch rekent hij Nederland, dat vorig weekeinde met een tweede plaats op het preolympisch kwalificatietoernooi (pre-OKT) een plek in Izmir verdiende, niet kansloos.

De oud-international vindt dat zijn team ten opzichte van het EK in september gegroeid is, zeker met de terugkeer van diagonaalspeler Kay van Dijk.

Vertrouwen

"Het vertrouwen is groot. Iedereen staat lekker te spelen. De marges met de andere landen zijn overbrugbaar, maar we moeten dan wel iedere dag top zijn en dan nog moet het meezitten".

"De vorm van de dag zal het bepalen", schetste Blangé zijn kansen tegen Europees kampioen Spanje, vice-wereldkampioen Polen en drievoudig wereldkampioen Italië.

Selectie

Het toernooi in Turkije vindt plaats van 7 tot en met 13 januari. Blangé maakt binnen een aantal weken zijn definitieve selectie bekend. Hij kan in elk geval weer beschikken over spelverdeler Nico Freriks, die tijdens het pre-OKT in Catania geblesseerd was.