UTRECHT - PSV wordt kampioen, maar de champagne blijftvoorlopig nog wel in de fles. FC Utrecht had na de halve finale vanhet door een biermerk gesponsorde bekertoernooi wel wat te vieren.De thuisploeg toonde wat bekervoetbal is: strijden tot je er bijneervalt. De thuisploeg won verrassend van de topclub uitEindhoven: 2-1.

Utrecht gaat tegen Feyenoord of Ajax voor de tweede bekerwinstin de clubhistorie, na de winst in 1985. Voor scheidsrechterBraamhaar de wedstrijd in de Galgenwaard had geopend, kenden deUtrechtse spelers twee feiten die in hun nadeel spraken.

Feiten in het nadeel

Ten eerste was de laatste thuiszege op PSV slechts door ijverigehistorici terug te vinden, want al elf jaar geleden. Bovendien hadUtrecht nog de thuiswedstrijd van dit seizoen in de eredivisie inhet achterhoofd. Toen stond de ploeg na vijf minuten al kansloosmet 0-2 achter en werd het uiteindelijk 1-3.

Gebrek aan inzet en scherpte

"We kwamen dertig tot vijfendertig minuten overal een stap telaat", merkte trainer Guus Hiddink verbitterd op. Een verklaringvoor de slappe instelling had hij niet direct. Van onderschattingof onderwaardering van de Amstel Cup was volgens de oefenmeestervan de aanstaande landskampioen geen sprake. Van een gebrek aaninzet en scherpte, in vergelijking met Utrecht, wel.

Utrecht, opvallend fris en vrolijk combinerend, dwong PSV in deverdediging. En juist daar lag de achilleshiel. De beidevleugelverdedigers, Heintze en Lee, werden keer op keer gepasseerd.Dat Utrecht in de zeventiende minuut scoorde via een kopbal van Vanden Bergh, was niet meer dan terecht.

Dat het verschil bij rust niet groter was, mocht allerminstterecht worden genoemd. "Met dank aan Waterreus, die ons nog eenkeer of drie behoedde voor een grotere achterstand", zag Hiddink."Listig, zo'n kleine voorsprong", wist Booy, die na rust PSVbeter zag voetballen. Dat kwam mede door een tactische omzettingvan Hiddink, die de vleugelspelers Rommedahl en Robben van plaatsliet wisselen.

Hoop beloond

Hoewel Van Bommel dichtbij de gelijkmaker was, stichtten deBrabanders weinig gevaar. "Een kwestie van de boel achterindichthouden en hopen op de 2-0", analyseerde Booy na afloop.Tanghe zorgde ervoor dat de hoop werd beloond, hoewelscherpschutter Kezman al heel snel 2-1 maakte. Met af en toe veelgeluk bleef Utrecht PSV succesvol van zich afhouden.

Smet op vreugde

De tweede finaleplaats op rij leidde een waar vreugdefeest in,waarbij de Utrecht-aanhang het veld opkwam. Smet op de vreugdewaren de provocaties richting de PSV-fans, waardoor het nog evenuit de hand dreigde te lopen. Met dank aan de ME kwam het zo verniet, tot opluchting van het clubbestuur dat vermoedelijk wel eenboete tegemoet kan zien. Financieel zit Utrecht toch al in deproblemen, maar sportief wordt het door het resultaat van dinsdagopnieuw een fraai seizoen.

'We gaan op herhaling'

Booy heeft stiekem wel een voorkeur voor de tegenstander in definale."We gaan op herhaling, zeker als het Ajax wordt.'' Dieclub dwong in de vorige finale dankzij een buitenspelgoal eenverlenging af, waarin Ajax won. "Utrecht - Ajax, dat lijkt me weleen aardige finale."