KUALA LUMPUR - Woedend was hij, Taeke Taekema, kort na afloop van de wedstrijd tegen Australië (3-3). En hij was niet de enige in de Nederlandse hockeyploeg.

Mede door twee dubieuze beslissingen van de arbitrage greep Oranje donderdagavond in Kuala Lumpur naast de laatste kans op een plaats in de finale van de Champions Trophy.

"Uitermate frustrerend", foeterde Taekema nadat hij enigszins tot bedaren was gekomen. "We hebben in deze wedstrijd goed gespeeld en keihard gewerkt. Het is dan heel zuur en heel vervelend dat we door een paar momenten niet het gewenste resultaat hebben gehaald."

Taekema doelde op het tweede Australische doelpunt (2-2) en op de afgekeurde treffer van Rob Reckers bij een stand van 3-2. "Iedereen zag op het veld en op het grote tv-scherm dat die Australiër bij zijn treffer de bal op zijn voet kreeg", viel bondscoach Roelant Oltmans zijn verbolgen strafcornerspecialist bij.

"Helaas, zag alleen de man die erover ging, de video-arbiter, het anders. Dat is heel teleurstellend, natuurlijk."

Video-arbiter

Bij de afgekeurde treffer van Reckers, die de bal in de cirkel volgens de arbitrage niet zou hebben geraakt, weigerden de twee scheidsrechters (Curran uit Engeland en Adell uit Spanje) de video-arbiter in te schakelen. "Een 100 procent zuiver doelpunt", mokte Taekema. "Dat zag ik zelf op het veld en ook aan de juichreactie van Reckers. Die was heel authentiek."

Oltmans: "Juist voor deze situaties is de video-arbiter ingevoerd. Onbegrijpelijk dat de twee veldarbiters hem niet inschakelden. Ik pleit ervoor om ploegen per helft één keer de kans te geven om de video-arbiter te raadplegen. Ongeveer zoals het systeem met hawkeye in het tennis. Dat is wel zo eerlijk."