KUALA LUMPUR - De Nederlandse hockeyers hebben donderdag in de voorlaatste groepswedstrijd met 3-3 gelijk gespeeld tegen Australië. Daarmee bleef de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans op de vierde plaats.

Beide ploegen moesten donderdag in het opnieuw drijfnatte Kuala Lumpur winnen om in de race te blijven voor een plaats in de eindstrijd. Oranje mocht zich vooraf zeker kansen toedichten tegen Australië.

De ploeg van bondscoach Barry Dancer verloor al twee keer in Kuala Lumpur, van Zuid-Korea (0-1) en Spanje (2-3). In de gewonnen wedstrijden tegen Groot-Brittannië (1-0), Maleisië (2-0) en Pakistan (2-1) kwam de olympisch titelhouder moeizaam tot scoren. Zo trof Australië uit een serie van 24 strafcorners slechts één keer doel.

Vrije man

Oranje begon, met een uur vertraging door het ondergelopen veld, overtuigend tegen de nummer 1 van de wereldranglijst. De Nederlandse ploeg, met Wouter Hermkens en Klaas Vermeulen opnieuw op de tribune, verdedigde geconcentreerd en viel gedoseerd aan. De manschappen van Oltmans wisten steeds goed de vrije man op het middenveld te vinden.

Het overwicht van Oranje leidde tot een paar goed kansen. Timme Hoyng, Teun de Nooijer en Rogier Hofman stuitten in de eerste helft op keeper Stephen Lambert. Nieuwkomer Jeroen Hertzberger was wel trefzeker. De spits van Rotterdam scoorde uit een knappe counter waarin topschutter Rob Reckers het voorbereidende werk voor zijn rekening nam, 1-0.

Fit

Australië, dat volgens Oltmans na Zuid-Korea over de fitste ploeg in Kuala Lumpur beschikt, kwam sterk terug. Uit een chaotische situatie voor het doel van Guus Vogels tikte Russell Ford de gelijkmaker binnen (1-1). Taeke Taekema zette Oranje uit zijn eerste strafcorner weer op voorsprong waarna Edward Ockenden voor de evenwichtige ruststand zorgde (2-2).

Die laatste treffer werd pas na enige minuten goedgekeurd door de video-arbiter, hoewel onduidelijk bleef of de Australiër al dan niet met zijn voet de bal over de doellijn had geduwd.

Delmee

Kort na de pauze kwam Nederland voor de derde keer op voorsprong. Na een uitstekende interceptie van aanvoerder Jeroen Delmee sloeg Matthijs Brouwer toe (3-2). Reckers leek daarna voor 4-2 te zorgen, maar de arbitrage keurde diens treffer af, omdat de spits van Oranje Zwart de bal niet zou hebben aangeraakt in de cirkel.

Door die beslissing en door missers van Reckers, Hofman en Taekema (tweede strafcorner) ging Oranje met de minieme marge de gevreesde slotfase in. In de duels met Zuid-Korea (2-6) en Duitsland (3-3) liep het danig fout in het laatste kwartier.

Door een trefzekere strafcorner van Luke Doerner (ex-Bloemendaal) verspeelde Nederland opnieuw de winst. Twee strafcorners van kanon Taekema in de slotminuut brachten geen redding meer: 3-3.

Hockeyers gelijk tegen Australië