SYDNEY - De Nederlander Pim Verbeek gaat het Australische voetbalteam coachen. Dat maakte de Australische voetbalbond FFA donderdag bekend.

Verbeek leidde sinds 2006 het Zuid-Koreaanse elftal, maar hij vertrok in juli als bondscoach na het toernooi om de Azië Cup. De 51-jarige trainer krijgt de opdracht Australië te loodsen naar het wereldkampioenschap in 2010 in Zuid-Afrika.

De Australische bond moest op zoek naar een nieuwe bondscoach nadat de gedroomde kandidaat Dick Advocaat afhaakte. De oud-bondscoach van Oranje koos te elfder ure voor een lucratieve contractverlenging bij zijn Russische club Zenit St. Petersburg.

Ervaring

Verbeek kan inmiddels bogen op ruime ervaring in het Verre Oosten. Hij was al assistent van Guus Hiddink bij Zuid-Korea tijdens het WK van 2002, dat werd gehouden in Zuid-Korea en Japan.

Daarna was hij heel even onder meer bondscoach van de Nederlandse Antillen. In 2004 werd hij opnieuw assistent bij de Zuid-Koreanen, maar nu van Dick Advocaat.

Azië Cup

Vorig jaar volgde hij Advocaat op als hoofdtrainer. Hij eindigde dit jaar met Zuid-Korea op de derde plaats bij de Azië Cup en nam daarna ontslag.