NÜRNBERG - PSV is na de winterstop mogelijk de enige Nederlandse club die nog actief is op Europees niveau. AZ leek zich woensdag bij de Eindhovenaren te voegen, maar de Alkmaarders gaven tegen 1. FC Nürnberg een voorsprong uit handen: 2-1.

Marek Mintal eiste de hoofdrol voor zich op. De invaller bracht de thuisclub in de 83e minuut eerst langszij (1-1). Twee minuten later scoorde hij opnieuw.

Nürnberg kwam door de verrassende zege in punten op gelijke hoogte met AZ. De beslissing valt nu op donderdag 20 december, de laatste speeldag. AZ krijgt dan bezoek van het al geplaatste Everton. Een overwinning lijkt vereist.

Pijnlijk

De nederlaag was de zoveelste tegenslag voor AZ dit seizoen. Extra pijnlijk was dat het verlies onnodig was. Tegen Nürnberg ondervond AZ voor rust verrassend weinig tegenstand.

Een voetbalgedachte ontbrak totaal bij het elftal van trainer Hans Meyer, die in de jaren negentig FC Twente coachte.

Vormcrisis

De Duitser ergerde zich aan de zijlijn mateloos aan zijn elftal, dat in een vormcrisis verkeert.

Nürnberg staat na vijftien wedstrijden op de teleurstellende zestiende plaats in de Bundesliga en strijdt tegen degradatie. Vorig seizoen eindigde de club nog als zesde en won het de beker.

Eerste helft

AZ domineerde de eerste helft, maar wist slechts één keer te scoren. De manier waarop was bijzonder knap. Moussa Dembélé zette met een hakbal drie tegenstanders van Nürnberg op het verkeerde been, waardoor De Zeeuw ongehinderd door kon lopen op doelman Jaromir Blazek.

De middenvelder schoot de bal, zonder te twijfelen, hard binnen: 0-1. Kew Jaliens en Gretar Steinsson lieten na om het duel voor rust te beslissen. Dat kwam AZ duur te staan.

Waterman

AZ liet zich na rust verrassend terugdringen, maar leek dankzij een aantal reddingen van Boy Waterman op de been te blijven.

De doelman keerde na een blessure aan zijn bovenbeen terug in het basiselftal. Ten opzichte van het competitieduel tegen Twente verving Graziano Pellè de geschorste Ari.

Drama

Zeven minuten voor tijd was er ook voor Waterman geen houden meer aan. Mintal trapte de bal, geheel vrijstaand, binnen. Met 1-1 was er voor AZ nog niets aan de hand, maar het drama werd twee minuten later compleet.

Na opnieuw slecht verdedigen kon Mintal opnieuw doeltreffend uithalen, tot onvrede van Van Gaal. De trainer van AZ hoopte zich woensdag al te plaatsen.

Zware maand

AZ wacht een zware maand, met vooral in de laatste weken van december veel wedstrijden in korte tijd. Een vervroegde kwalificatie gaf de club van voorzitter Dirk Scheringa de gelegenheid alle aandacht te vestigen op de competitieduels tegen FC Utrecht, Feyenoord, Roda JC, De Graafschap en Heracles Almelo.

AZ moet na een slechte seizoensstart een flinke inhaalslag maken. Na de nederlaag tegen FC Twente (2-1) van zondag staat de ploeg teleurstellend tiende.

Van Gaal

Trainer Louis van Gaal noemde woensdagavond het matige spel van AZ in de tweede helft als voornaamste oorzaak voor de nederlaag. "In de eerste helft deden we het heel goed en hadden we vaker dan eenmaal moeten scoren. Na rust ging er veel te veel fout. Nürnberg strafte dat helaas met twee doelpunten af."

De Duitsers sloegen toe nadat Van Gaal linksback Barry Opdam voor Milano Koenders had gewisseld. De invaller had geen grip op zijn snelle tegenstander, die uiteindelijk beide treffers van aanvaller Mintal voorbereidde.

Grip

"Koenders viel inderdaad slecht in", erkende Van Gaal. "Maar ik bracht hem omdat Opdam ook geen grip op zijn tegenstander had.

Daardoor hadden we ook al twee kansen weggegeven. We hadden na rust veel moeite met hun snelle aanvalspel. Voor rust scoorde alleen De Zeeuw. We speelden toen wel goed voetbal, maar hadden wel vaker moeten scoren."

Lees alles over duels om de UEFA Cup op NU Sport