MADRID - De organisatoren van de Ronde van Spanje hebben woensdag bekendgemaakt dat de rittenkoers in 2009 van start gaat in Nederland.

Al langer was duidelijk dat de Vuelta de Drentse hoofdstad Assen zou aandoen, maar vanuit Spanje volgde woensdag pas de officiële bevestiging.

De proloog zal plaatsvinden op het TT-circuit. De eerste etappe wordt verreden in de provincie Drenthe, zo meldde de organisatie bij de presentatie van het routeschema voor volgend jaar.

Vuelta 2008

Daarin is na zes jaar de gevreesde beklimming van de Asturische berg L'Angliru weer opgenomen. De start van de 63e editie is op 30 augustus 2008 met een ploegentijdrit in Granada.

In 1999 werd de Alto de l'Angliru voor het eerst opgenomen in het routeschema van de Spaanse rittenkoers. De organisatoren zochten een tegenhanger voor legendarische Tourbergen als de de Mont Ventoux en L'Alpe d'Huez en de Giro-klassieker Mortirolo. Sindsdien werd hij beklommen in 2000 en 2002.

Pyreneeën

Het peloton gaat vanuit Granada eerst naar de Pyreneeën waar Andorra en Pla de Beret etappeplaatsen zijn. Daarna volgen ritten in het noordwesten van Spanje en eindigt de wedstrijd uiteindelijk op 21 september in Madrid.

Klimtijdrit

Een dag voor de slotrit is er een klimtijdrit over 16 kilometer naar de top van de Alto de Navacerrada. In totaal zijn er vijf aankomsten bergop, waarmee de Vuelta - meer dan de Giro die vooral voor tijdrijders interessant is komend jaar - vooral gemaakt is voor klimmers.

De Angliru, finish van de dertiende etappe, kent stijgingspercentages tot 23 procent. In de openingsweek is er een vlakke tijdrit over 40 kilometer. De Ronde van Spanje werd dit jaar gewonnen door de Rus Denis Mentsjov van Rabobank.