UTRECHT - Thorwald Veneberg heeft geen recht op een nieuw contract bij de Rabobank-wielerploeg. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht woensdag bepaald.

De bankploeg had een ontslagaanvraag voor de 30-jarige wielrenner ingediend. Veneberg vocht het ontslag aan. Hij eiste recht op arbeid dan wel een ontslagpremie.

Veneberg voerde aan dat er geen sprake is geweest van het door Rabobank aangevoerde disfunctioneren. De ploegleiding heeft volgens de coureur ook nooit aangegeven dat hij zijn werk niet goed deed, bijvoorbeeld in functioneringsgesprekken.

De rechter oordeelde dat in het contract van Veneberg voldoende is aangegeven dat het beëindigen van het dienstverband mogelijk is op basis van niet voldoende presteren. Het feit dat Rabobank niet verder wil met Veneberg noemt de rechter "de harde realiteit van topsport." De arbeidsovereenkomst wordt per 1 januari ontbonden zonder toekenning van een vergoeding.

Teleurgesteld

Veneberg reageerde teleurgesteld op de uitspraak die vrijwel zeker het einde van zijn loopbaan als wielrenner betekent. "Het is balen, ik ben ook een beetje verbaasd. De rechter gaat niet in op juridische feiten en zegt in feite dat de wielersport gewoon een cowboywereld is." De renner en zijn raadsman Frank ter Huurne beraden zich nog over een mogelijke vervolgprocedure.

Veneberg hoopt dat er ondanks de uitspraak in de toekomst toch een cao voor wielrenners komt, zoals het betaald voetbal die al wel kent. "Ik heb iets geprobeerd voor mezelf, maar ook voor de wielersport. Daarbij heb ik laten zien dat ik niet altijd ja zeg, zoals ik als renner wel heb gedaan. Vertegenwoordigers van de Raboploeg hebben eerder gezegd dat ook zij zich willen inspannen voor de totstandkoming van een cao. Het zou ze sieren als ze dat nu, ondanks deze voor hen goede uitspraak, toch waarmaken."

Veneberg acht de kans zeer klein dat zich nog een ploeg voor hem meldt. Hij hoopt als afgestudeerd bewegingswetenschapper in de sport werkzaam te kunnen blijven.