ZEIST - Marco van Basten neemt na het Europees kampioenschap voetbal afscheid van het Nederlands elftal. De bondscoach heeft directeur Henk Kesler van de KNVB dinsdag laten weten dat hij samen met assistent John van 't Schip toe is aan een nieuwe omgeving.

Hij ontkent een akkoord met Ajax of een andere club of nationale bond.

Het besluit van Van Basten is een grote tegenvaller voor de nationale voetbalbond. Hoewel de huidige bondscoach het afgelopen jaar veel krediet bij de aanhang van Oranje verspeelde, was hij in de ogen van directeur Kesler van de KNVB nog steeds de eerste keus om het Nederlands elftal richting het WK van 2010 in Zuid-Afrika te begeleiden.

Tevreden

Kesler liet zondag rond de loting voor het EK in Luzern bovendien weten dat hij tevreden is over Van Basten en constateerde dat er op dit moment ook niet veel andere geschikte kandidaten voor het trainerschap van het Nederlands elftal beschikbaar zijn.

Kesler verklaarde dinsdag in een summier persbericht dat hij het besluit van de bondscoach betreurt, maar respecteert. "Ik vind het jammer, maar waardeer dat ze ons tijdig hebben geïnformeerd. We hebben nu de tijd om te gaan werken aan de opvolging", reageerde hij.

Spelers

Evenals de leiding van de nationale voetbalbond wilden ook de spelers van het Nederlands elftal graag verder met Van Basten. "Ik denk dat we gebaat zijn bij continuïteit", verklaarde Wesley Sneijder vorige maand.

"Het is goed voor Oranje dat de bondscoach doorgaat", viel Rafael van der Vaart zijn vriend bij. "Het ligt niet aan Van Basten dat we matig spelen", stelde Ruud van Nistelrooij.

Uitdaging

Van Basten is naar eigen zeggen echter toe aan een nieuwe uitdaging. "Het is komende zomer na vier jaar tijd voor een nieuwe omgeving", motiveerde de bondscoach zijn beslissing om na het EK te vertrekken.

Van Basten, die een voorname kandidaat is voor het trainerschap van Ajax, ontkent dat hij al een akkoord met een club of een andere nationale bond heeft.

Toekomst

"John en ik hebben absoluut geen idee wat de toekomst ons brengt. Het is ook geen tijd om terug te blikken, want we willen ons eerst richten op het toernooi van komende zomer", aldus Van Basten in het door de KNVB opgestelde persbericht.

Directeur Kesler liet eerder al weten dat hij het geen probleem vindt dat Oranje op het EK onder leiding staat van een coach die al heeft aangekondigd dat hij vertrekt. "Ik zou niet weten waarom dat slecht voor het Nederlands elftal is", sprak de man die op zoek moet naar een nieuwe bondscoach.

Krediet

Van Basten noemt het verlangen naar een nieuwe omgeving als grootste reden voor het vertrek bij het Nederlands elftal. De bondscoach merkte de afgelopen maanden ook dat hij bij supporters en journalisten veel aan krediet had verloren.

Als opvolger van de weggehoonde Dick Advocaat gold Van Basten tot het WK van vorig jaar zomer in Duitsland als de bondscoach die op zoek was naar een fris en populair Nederlands elftal. Tijdens en na het mislukte WK werd duidelijk dat Van Basten zijn belofte over aanvallend en dominant voetbal niet kon waarmaken.

Nistelrooij

De bondscoach botste tijdens het WK met Van Bommel en Van Nistelrooij en negeerde lange tijd Clarence Seedorf, één van de grootste vedetten van het succesvolle AC Milan. In zijn zoektocht naar een succesvol Oranje maakte Van Basten het afgelopen jaar alsnog de weg vrij voor Seedorf.

Hij sloot eveneens vrede met Van Nistelrooij en verklaarde na lang aandringen van veel van zijn ervaren spelers zelfs een systeem met drie spitsen niet meer heilig.

Slechter

Wat Van Basten ook probeerde, Oranje ging eigenlijk alleen maar slechter voetballen. Het Nederlands elftal verloor onder de huidige bondscoach slechts vijf van de 43 interlands.

Van Basten hoorde tijdens de drie laatste teleurstellende landenwedstrijden tegen Slovenië (2-0), Luxemburg (1-0) en Wit-Rusland (1-2) ook dat de fans de naam van Foppe de Haan scandeerden. Dat weerhield de leiding van de KNVB niet om Van Basten een nieuwe contract voor te schotelen.

Wereldkampioen

Van Basten wekte de afgelopen maand de indruk dat hij veel voelde voor een langer dienstverband. "Ik denk ik dat veel van mijn spelers nog een keer Europees kampioen of wereldkampioen kunnen worden", zei hij.

De bondscoach liet dinsdag echter weten dat hij niet op het WK van Zuid-Afrika wil wachten.

De KNVB kan op zoek naar een opvolger. Wordt het Foppe de Haan, of willen Frank Rijkaard, Co Adriaanse of Louis van Gaal bij hun club vertrekken? Eén trainer wordt het in ieder geval niet. "Martin Jol wordt nooit bondscoach van Oranje", stelde Kesler vorige maand.