AMSTERDAM - Het aantal wielerploegen met een ProTour-licentie wordt volgend jaar teruggebracht van twintig naar achttien teams. De internationale wielerunie UCI besloot dinsdag alle aanvragen van de huidige teams te honoreren.

Omdat de aanvraag van Unibet.com voor een nieuwe licentie niet voor de gestelde datum was ingeleverd, verdwijnt de zonder hoofdsponsor verkerende Belgisch/Zweedse ploeg met het eveneens opgedoekte Discovery Channel uit de 'Champions League van het wielrennen'.

Unibet-sportdirecteur Jacques Hanegraaf sprak onlangs zijn hoop uit om de ProTour-licentie van zijn oude werkgever over te nemen. De Nederlander liet in de Franse media weten een sponsor te hebben gevonden om volgend jaar een nieuwe wielerploeg op te zetten. Hanegraaf zou binnenkort zijn sponsor en nieuwe ploeg willen presenteren.

Rabobank

Doordat Discovery Channel aan het einde van dit jaar door het terugtreden van de hoofdsponsor ophoudt te bestaan, verdwijnt ook de ProTour-licentie van de Amerikaanse ploeg. Namens Nederland fietst Rabobank volgend seizoen opnieuw in de ProTour.

Doping

Astana, het afgelopen seizoen met Unibet nieuwkomer in de ProTour, krijgt eveneens groen licht voor de ProTour. Door de vele dopingperikelen die de Kazachse ploeg dit jaar teisterden, leek de verlening van de licentie de laatste maanden ernstig in gevaar. De UCI honoreerde de aanvraag echter, maar liet wel weten de nieuwe anti-dopingmaatregelen van het team nauwlettend in de gaten te houden. Astana wordt volgend seizoen geleid door de Belg Johan Bruyneel, die overkomt van Discovery Channel.

Voorbehoud

Ook de ProTour-licentie van T-Mobile was voor de UCI een zorgenkindje. Een week geleden maakte hoofdsponsor Deutsche Telekom bekend de door dopingproblemen geplaagde wielersport de rug toe te keren. Manager Bob Stapleton bracht de Duitse ploeg daarop direct onder bij zijn eigen bedrijf High Road Sports. Het nieuwe Team High Road kreeg dinsdag van de UCI onder voorbehoud de ProTour-licentie van T-Mobile toegewezen. De toewijzing is pas definitief als de bond alle financiële stukken van het team heeft ingezien.