PEKING - Wielrenster Marianne Vos maakt vrijdag in Peking haar debuut bij wereldbekerwedstrijden baanwielrennen. Dat gebeurt op het onderdeel scratch.

Daarnaast komt ze uit op de puntenkoers, meldde haar ploegleider Thijs Rondhuis van DSB dinsdag vanuit de Chinese hoofdstad.

Vos bereidt zich buiten de nationale ploeg van Peter Pieters om voor op de wedstrijden in de olympische stad. Ze is ook in Peking om het parkoers van de wegwedstrijd te verkennen. "Dat heeft eigenlijk prioriteit", zei Rondhuis, die liet weten dat een optreden op de individuele achtervolging voorlopig nog niet aan de orde is.

"Dat is een behoorlijke trainingsbelasting. Omdat het wegseizoen zo dicht op het baanseizoen zit, is Marianne pas later met haar training voor de achtervolging begonnen. Pas als we trainingstechnisch zo ver zijn zal ze op dat onderdeel uitkomen."

Kanis

De nationale selectie arriveerde dinsdag in Peking. Het eerste wereldbekerweekeinde in Sydney leverde de ploeg drie gouden en twee bronzen medailles op. Willy Kanis was afgelopen weekeinde met twee keer goud en een keer brons het succesvolst.

In Peking zal ze, net als Yvonne Hijgenaar, opnieuw uitkomen op sprint, keirin, 500 meter tijdrit en teamsprint. Adrie Visser (puntenkoers, scratch) en Marlijn Binnendijk (puntenkoers, scratch, individuele achtervolging) zijn de andere Nederlandse deelneemsters.

Slippens

Bij de mannen rijden op de koppelkoers ditmaal Robert Slippens en Danny Stam. De laatste was niet in Sydney actief. Slippens maakte daar deel uit van de achtervolgingsploeg. Zijn plaats wordt ingenomen door Jens Mouris, die een team vormt met Peter Schep, Jenning Huizenga en Levi Heimans.

Voor de sprintonderdelen heeft bondscoach Pieters Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt ter beschikking.