Sportweek Online heeft elke week twee keer de mening van een Sportweek-verslaggever op de site. Elke dinsdag en donderdag geven zij hun eigen opinie over een actuele of relevante gebeurtenis in de sportwereld in de SW-Opinie. Vandaag Remco Regterschot over een memorabel bekeravondje in de ArenA.

Een jaar of 17, 18, 19 zijn ze. De meeste ken ik niet. Ja, Brutil Hosé omdat-ie wel eens in het eerste heeft gevoetbald en in het harde fluistercircuit in Amsterdam te boek staat als een grote mafketel. Keeper Maarten Stekelenburg was ik tegengekomen in Argentinië tijdens het jeugd-WK, Jason Culina heeft ook al eens in het eerste gespeeld en Stefano Seedorf zal wel familie zijn van de grote Clarence. 'Een neefje,' meldt een collega op de perstribune. Ah, bedankt. Maar verder?

Als de wedstrijd halverwege is, lijkt mijn vermoeden te worden bevestigd. FC Twente zit in een moeilijke periode, maar moet er op kracht en routine makkelijk in slagen om ten koste van de jongetjes aan de andere kant de laatste acht te halen in het toernooi om de Amstel Cup. Cziommer maakt een knullige 0-1. Spits Brutil Hosé, met de keeper en de laatste man de enige met het lichaam van een volwassene aan Ajax-zijde, doet wat je van hem verwacht. Zijn domme hoofd verliezen. Hij wil de bal afpakken van Dennis Hulshof voor een vrije trap, Hulsof duwt, Hosé trapt, Hulshof geeft een kopstoot, Hosé haalt ongenadig hard uit met zijn rechtervuist. Rood voor beide spelers.

Toch willen de tien overgebleven jonkies ondanks de achterstand en een volledig gebrek aan kansen maar niet opgeven. Middenvelders Anthony Obodai en Stefano Seedorf blinken uit door stoïcijns hun volwassen tegenstanders voor de voeten te blijven lopen. In de tweede helft laat Jack de Gier zich kinderlijk gaan door constant ruzie te zoeken met de jonge laatste man, de Braziliaan Walker. Enkele Ajacieden proberen (niet functioneel!) wat Twentespelers dollen. Het vak waarin de F-side huist, zit als enige vol en raakt enthousiast van de aandoenlijke inzet op het veld. Toch zie je de al niet zoveel aanwezige kracht wegvloeien uit de vaak nog niet volgroeide lichamen.

Dan schiet invaller Culina vanuit het niets de bal in de 92ste minuut bovenin de rechterkruising. Het vak ontploft zoals het nog niet eerder deed sinds de bouw van de ArenA, er klinkt gezang, er explodeert vuurwerk en er huist een spookachtige sfeer in het Ajax-stadion. Voor het eerst denk ik: Ajax-stadion. Oude tijden. Wat het sfeerteam in vier jaar tijd niet is gelukt, lukt Ajax II wel. Domweg door een aansprekend resultaat. Wanneer de grensrechter de wedstrijd goed aanvoelt en Ajax II een onterechte penalty geeft die Walker met geluk inschiet, is het feest compleet.

Na afloop zit een lang meisje met een lief gezicht en korte bruine krullen op een bankje ergens in het Ajax-stadion te wachten. Ze draagt een ruitjesbroek, een bruine koltrui en is gedistingeerd nerveus. Twee meisjes in adidas-jassen stormen op haar af. 'Your man is the man! Your man is the man.'. Ze dansen vrolijk om het meisje heen dat verlegen lacht. De spelers van Ajax II passeren haar. Petjes, moderne truitjes, eskimojassen, stoere blikken. Geen driedelige clubkostuums. Tussen hen in probeert Twente-speler Arjan van der Laan zich geïrriteerd een weg te banen naar de spelersbus. Hij is een keer zo groot als de kleine profvoetballers in spé.

Culina is druk met het geven van interviews. Dan ziet hij tussen de verslaggevers door het meisje met de korte krullen zitten en loopt lachend op haar af. Haar gezicht straalt. Ze staat gracieus op, vouwt haar rechterhand langzaam en zeker om zijn nek en trekt haar held naar zich toe.

Een paar uur later scoort Wamberto na een wanvertoning van de volwassen profs in de sudden death tegen RBC 4-3. Je ziet ineens de lege tweede ring en je krijgt medelijden met het gras. Anti-climax en het Ajax-stadion is weer de ArenA.

Sportweek Online